marți, 25 februarie 2014

PRAJITURA CU GHIMBIR CONFIAT SI CREMA DE LAMAIE

PRAJITURA CU GHIMBIR CONFIAT  SI CREMA DE LAMAIE (O COMBINATIE CARE MERITA SA FIE EXPERIMENTATA)

Gustul iute al ghimbirului, combinat cu aroma scortisoarei, gustul acrisor al lamaiei si finetea minunatului mascarpone, toate dar, absolut toate , te vor face sa ti-l  doresti  mereu, iar si, iar.
 Blatul:                                                                             Crema:                                
300 g faina                                                                  250 g branza mascarpone
175 g unt                                                                     200 ml frisca lichida
1 ou                                                                             2 lingurite zahar pudra
1 lingurita praf de copt                                               zeama de la o lamaie mijlocie
1 lingurita bicarbonat de sodiu                                   100 g ghimbir confiat, o lingurita esenta vanilie
2 lingurite ghimbir macinat
2 lingurite scortisoara                                                   Glazura:
1 praf de sare                                                               6 ligurite zahar pudra
150 g zahar muscavado                                               zeama de la o lamaie
2 linguri zahar brun                                                      coaja rasa de lamaie
300 ml lapte                                                                  cubulete foarte fin taiate de ghimbir confiat
100 ml sirop de artar sau de agave


1. Amesteca faina cu praful de copt, bicarbonatul, praful de sare, scortisoara si ghimbirul macinat, oul si untul , intr-un castron. Framanta-le bine cu degetele pana vei obtine un aluat tare si nisipos.
2. Intr-o cratita pune laptele, siropul de artar (agave), zaharul brun si zaharul muscavado si incalzeste-le amestecand pana la completa dizolvare a zaharului. Se aduce totul la punctul de fierbere si se da la o parte (zaharul muscavado se gaseste in orice hypermarket, este un zahar complet nerafinat, de culoare maro inchis si cu aspect putin umed).
3. Adauga compozitia lichida peste aluatul nisipos si amesteca puternic cu o lingura. Pentru ca sa nu risti sa ramana cocoloase, mixeaza pret de 3-5 minute la viteza medie. Aluatul otinut  va fi fluid, ca pentru chec.
4. Incinge cuptorul la 160 grade. Tapeteaza fundul unei forme de tort (diametrul 24 cm) cu hartie de copt si unge cu putin unt peretii acesteia. Toarna aluatul  si niveleaza-l. Da tava la cuptor pentru aproximativ 50 - 60 minute, la 160 grade. Dupa curgerea celor 60 minute fa testul coacerii cu un tester pentru prajituri sau cu o scobitoare daca nu ai unul.

   
5. Pentru crema, mixeaza intr-un bol branza mascarpone, frisca lichida, cele 2 lingurite de zahar pudra, zeama de lamaie si ghimbirul confiat, taiat  foarte fin in cubulete. Vei obtine o crema ferma, fina si pufoasa.Da-o la frigider.
6. Dupa ce scoti blatul din cuptor lasa-l sa se raceasca in tava, apoi taie-l pe jumatate, pune crema intre cele doua jumatati. 
7.  Fa o glazura din  cele 6 lingurite de zahar pudra si zeama de la o lamaie. Presara pe suprafata prajiturii cateva fire de coaja rasa de lamaie si cateva cubulete de ghimbir, iar pentru a le fixa toarna glazura de zahar si lamaie. Nu-i nimic daca mai curge pe margine. Se poate inlatura cu un servetel umed, iar platoul va ramane perfect curat.

ESTE UN DULCE LIPICIOS SI DELICIOS!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu