joi, 6 februarie 2014

TORT DE MERE CU CREMA DE ZAHAR ARS


                                                                                                         TORT DE MERE


 Ingrediente:

3-4 mere mari
8 oua
50g unt
500 ml lapte
14 linguri zahar tos
3 linguri faina
esenta de vanilie
1 lingura scortisoara
frisca pentru decor (optional)


      Ca si grad de difilcutate l-as integra la categoria usor spre mediu. Sunt necesare cunostinte culinare minime. Rezultatul este insa, un deliciu. Este de departe cea mai buna reteta de tort de mere pe care am incercat-o vreodata. 
      Folositi pentru copt o cratita (pentru felul doi) cu diametrul de 22-23 cm, dar nu mai mult de 24, iar peretii inalti de 15-17 cm. Sa nu fie din categoria oala, cu peretii inalti, pentru ca ar ingreuna rasturnarea tortului in final. Este de preferat cratita, unei tavi de copt,  intrucat cele doua manere ale ei va vor ajuta foarte foarte mult pe parcursul prepararii tortului.

Pasul nr. 1:

In cratita in care urmeaza sa faceti tortul caramelizati 6 linguri de zahar tos. Lasati zaharul sa se topeasca la foc mic, amestecati continuu, iar atunci cand acesta devine maro-caramel-auriu inchis, dati cratita de o parte. Atentie, daca zaharul se va arde prea mult riscati ca el sa devina amar si sa dea tortului un gust neplacut. Luati apoi cratita si intindeti caramelul pe peretii acestuia, tapetandu-i. Dati-o apoi la rece, iar atunci cand caramelul s-a intarit si incepe sa crape, treceti la pasul nr. 2.

Pasul nr. 2:

In timpul in care ati dat la racit caramelul, luati merele, curatati-le de coaja, seminte si cotoare, taiati-le in jumatate si asezati-le in cratita dupa ce caramelul s-a intarit asa cum v-am mai povestit la pasul nr. 1, cu scobitura in sus.Acoperiti cu mere doar fundul cratitei, nu suprapuneti straturi. In scobitura marului puneti un cub micut de unt, presarati putin zahar brun, apoi presarati pe toata suprafata cele doua linguri de scortisoara. Se dau la cuptor cam pentru 20 min, la 180 grade, treapta a doua. De fapt cam dupa 20 min verificati, iar daca merele s-au inmuiat atunci puteti turna peste ele  amestecul de lapte, oua si vanilie de la pasul nr. 3.

Pasul nr. 3:

In timp ce merele stau la copt in cuptor, pregatiti amestecul pe care-l veti turna peste ele, de fapt aceasta este crema caramel. Intr-un bol  mixati 5 oua foarte bine, adaugati cei 500 ml lapte, 5 linguri de zahar si esenta de vanilie. Eu folosesc cam 4 fiole. Daca merele s-au copt (inmuiat), scoateti cu grija cratita din cuptor si turnati peste mere crema de vanilie. Dati din nou la cuptor, tot la 180 grade, tot treapta a doua, cam pentru 30 min. Mai exact pana ce crema s-a inchegat.

Pasul nr. 4:

Intre timp pregatiti un aluat de pandispan din 3 oua, 3 linguri zahar si 3 linguri de faina, astfel: separati albusurile de galbenusuri; amestecati galbenusurile cu zaharul, pana ce acesta se topeste; bateti spuma albusurile, foarte, foarte bine, asa incat daca intoarceti vasul acetea sa nu curga; in amestecul de galbenusuri si yahar incorporati pe rand cele 3 linguri de faina, omogenizati bine folosind mixerul; in final incorporati albusurile batute spuma in compozitia de galbenusuri, amestecand usor prin rasturnare, asa incat aluatul sa nu cada. Dupa cele 30 min, cat i-au trebuit cremei sa se intareasca, scoateti cratita din nou, turnati compozitia de pandispan, uniformizati si mai coaceti inca 15-20 min cam la 170-180 grade.

In final scoateti tortul din cuptor si lasati-l la racit cam 15 min in cratita dupa care, cu mare grija rasturnati-l pe un platou. Lasati cratita deasupra lui inca vreo ora. Scoateti apoi cratita si veti vedea rezultatul.

Ornati-l dupa plac cu frisca, asa cum am facut eu dar este important sa stiti ca este foarte bun si fara frisca . 
Pentru frisca folositi frisca lichida din comert sau preparati-o acasa. Dar, atentie, folositi o smantana grasa si rece, zahar pudra dupa gust  si un plic de intaritor de frisca. Mixati cateva minute la viteza maxima. Se va intari si va putea fi folosita la ornat.Ornati cu ajutorul uni pos, atunci cand tortul este perfect rece. Peste frisca picurati putin sirop de artar sau de agave.

Tineti tortul la frigider cateva ore. Cel mai indicat este sa-l lasati la frigider peste noapte. Blatul de pandispan se va insiropa cu caramel si, ce sa zic, toate straturile  si aromele se vor intrepatrune, iar efectul este maxim.


POFTA BUNA! 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu