vineri, 28 februarie 2014

CLATITE SIMPLE - RETETA CLASICA


Pentru aproximativ 10 clatite mari (20 cm diametru), eu folosesc:

400 ml lapte
300 g faina
3 oua
1 lingurita zahar (numai pentru clatitele cu umpluturi dulci)
1 plic zahar vanilat
1 praf de sare
100 ml apa minerala
2 lingurite unt topit                           
   
Pune intr-un bol  faina amestecata cu praful de sare, fa o adancitura in mijloc si pune acolo cele 3 oua, o lingurita de zahar si zaharul vanilat. Amesteca usor cu o lingura de lemn turnand putin cate putin apa minerala. Adauga apoi laptele, tot putin cate putin si amesteca, folosind de aceasta data mixerul electric sau un tel. Ideea este ca in final sa obtii un aluat de consistenta fluida si fara cocoloase.  Lasa-l sa se odihneasca vreo 15 minute. In acest timp topeste un cubulet de unt intr-o cratita. Dupa ce au trecut cele 15 minute, daca ti se pare ca aluatul s-a mai ingrosat, mai adauga putin lapte si amesteca. In final toarna si untul topit, amestecand pana la incorporare.

Coacerea clatitelor poate fi usoara si rapida daca te organizezi cum trebuie. Astfel:

1. Umple o cana cam jumatate cu ulei
2. Toarna putin in tigaie (foloseste o tigaie pentru clatite - invelisul de teflon impiedica lipirea lor) si incinge-l bine
3. Scurge apoi surplusul de ulei inapoi in canita, iar cratita sa fie doar unsa
4. In tigaia incinsa pune din compozitia de clatite, cu ajutorul unui polonic, in mijlocul tigaii si, rapid, roteste tigaia pentru ca aluatul sa se intinda pe toata suprafata
5. Verifica daca s-a copt suficient si apoi intoarce clatita prin aruncare, daca te descurci, daca nu, cu ajutorul unui cutit. 
6. Cand este gata si pe cea de a doua parte, rastoarna clatita pe o farfurie intinsa. Ca sa nu se intareasca marginile, acoper-o cu o alta farfurie de aceeasi dimensiune.

Repeta tot asa, pana ce termini toata compozitia. Adica: pune ulei, incinge-l, rastoarna surplusul inapoi in cana, pune compozitia, coace clatita pe o parte si pe cealalta parte, s.a.m.d.
.
Dupa ce sunt gata umple-le cu ce vrei: dulceata, branza de vaci, creme diverse, frisca, etc.
In cazul in care vrei sa folosesti umpluturi sarate gen: branza sarata, ciuperci, carne etc, nu pune zahar in compozitie.


HAI, SPOR LA TREABA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu