miercuri, 19 februarie 2014

CORONITA DE CRACIUN CU MIGDALE

Am gasit reteta intr-o revista si, dupa ce am incercat-o, atat de mult mi-a placut incat am facut-o de doua ori intr-o saptamana. Si, fiind vreme de sarbatoare, am impodobit-o pe masura. Poate inlocui cu mare succes traditionalul cozonac si nu necesita atata migala cat prepararea cozonacului.Tot ce trebuie este sa ai in casa o forma de tort sub forma de inel cu diametrul de 24-26 cm. Restul e.......floare la ureche......
CORONITA DE CRACIUN CU MIGDALE

Ingrediente:
200 g unt plus extra pentru uns tava                        
200 g zahar tos
225 g faina plus extra pentru tapetat tava
3 oua
1 praf de sare
2 lingurite esenta de vanilie
2 lingurite esenta de migdale
75 g migdale macinate foarte fin
3 linguri smantana
1 praf de copt
1 praf de sare
fructe uscate: stafide, merisoare, coaja confiata de fructe, fulgi de migdale

Decor:                                                         

350 g zahar pudra pentru glazura
1 lingurita zeama de lamaie
250 g martipan (optional)
decoratiuni argintii din comert


 Freaca untul cu zaharul si praful de sare pana devine cremos, iar zaharul s-a topit complet. Incorporeaza pe rand cele 3 oua si jumatate din cantitatea de faina. Adauga apoi esenta de vanilie si cea de migdale. In faina ramasa amesteca fructele uscate sau confiate, praful de copt si migdalele macinate.Incorporeaza totul in compozitia umeda, iar la sfarsit uneste totul cu cele 3 linguri de smantana. Mixeaza  foarte bine, pana la perfecta omogenizare apoi toarna totul in forma unsa cu unt si tapetata cu faina. Pune tava in cuptorul preincalzit si coace la 170-180 grade pentru 50 minute. La final fa testul cu  o scobitoare  sau un tester pentru prajituri. Dupa ce s-a copt lasa-l sa se raceasca in tava pret de 10-15 minute, dupa care il poti scoate si lasa la racit la temperatura camerei.

                                                                          
    Pentru decor se face o glazura din 350 g zahar pudra. o lingurita de zeama de lamaie si cateva linguri de apa plata. Amesteca totul si pune atata apa asa incat glazura sa fie suficient de fluida pentru a putea fi turnata peste coronita. Lasa sa curga pe margini asa cum se vede in fotografie si orneaza cu bilute argintii, merisoare si frunzulite. 

Daca vrei sa folosesti si martipan atunci, modeleaza martipanul sub forma unui colacel si apasa-l cu mana pentru a-l turti. Aseaza-l peste coronita cum am facut eu, dupa care toarna glazura. 

Eu am folosit glazura, martipan si alte ornamente pentru ca era sarbatoare dar si in varianta fara, light ca sa zic asa, gustul " migdalos " va va incanta. 

Mai jos va dau cateva poze, varianta cu martipan.


             Si inca una mai mica


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu