SUPA DE FASOLE CU CIOLAN AFUMAT
Iei vreo 500-600 grame fasole alba, dai deoparte boabele sparte, negricioase, o speli in mai multe ape si o tii la inmuiat in apa rece vreo 3-4 ore. Dupa ce timpul s-a scurs, inlocuieste apa in care a stat la inmuiat cu alta curata in care vei pune fasolea la fiert (foloseste apa plata la fiertul fasolei- va fierbe mai repede).Pune-o pe foc, la foc mijlociu spre mare si urmareste ca, atunci cand scade apa sa adaugi in completare dar nu apa rece ci, apa fierbinte. Nu pune sare la fiert, fasolea se va intari si va fierbe mai greu. Dar poti sa adaugi in oala cateva frunze de dafin.
Iei un ciolan bine afumat, dezosat si potrivit de mare, il tai in bucati potrivite, nici prea mici dar nici prea mari si il pui la fiert impreuna cu vreo doi morcovi, un pastarnac, o radacina de patrujel si o bucata de telina, toate tocate marunt. Mai adauga un praf de sare, un praf de boia, niste tarhon maruntit si lasa totul la fiert, sa fiarba totul bine, bine de tot. Ai mare grija la sare, unele ciolane din comert sunt si ele sarate, asa ca, sare cu moderatie. Chiar un praf.
Cand fasolea s-a fiert, rastoarn-o in oala cu ciolan si zarzavat, fierte si ele, mai adauga ceva apa fierbinte, dupa cat de zemoasa vrei sa iasa supa, mai tine-o vreo 15 minute pe foc, sa fiarba impreuna, iar aromele ingredientele sa se intrepatrunda si, cam atat. Catre final gusta, mai pune sare, piper, tarhon (pentru un gust mai accentuat), drege-o, cum se spune.
Pune patrunjel verde la servit.
STIU, AM UITAT CEVA, SMANTANA, NELIPSITA IN TOATE SUPELE SOACRA-MII! NOI O PREFERAM FARA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu