miercuri, 26 februarie 2014

SUPA DE PUI CU " BANUTI" (CA IN MARAMURES)

La prima de vedre nu-i decat o supa. Dar la socrii mei, in Maramures, am invatat sa fac o supa de pui adevarata, cea mai adevarata. Conditia ca supa sa iasa cu" banuti" este ca puiul folosit (ideal este sa ai o gaina sau un pui de casa) sa fie de calitate. Recomand "Ave - puiul osenesc". Il gasesti la unele supermarket-uri cunoscute. Iata cum trebuie sa arate minunata:


SUPA DE PUI CU TAITEI


Ce trebuie sa ai?
1 caserola de aripioare de pui  osenesc - Ave (sunt suficient de grase pentru ca supa sa arate asa si mai comod de pregatit decat transarea unui pui)
3 - 4 morcovi
1 radacina patrunjel
1 gulie mica (optional)
1/4 de telina mijlocie
taitei cu ou (de preferat subtiri si lungi dar sa fie taitei, nu fidea) 
frunze de patrunjel
sare, piper dupa gust

1. Taie varfurile aripioarelor si spala-le bine
2. Pune-le la fiert in 2, 5- 3 l apa rece
3. Lasa sa fiarba la foc mare, iar cand se aduna spuma indeparteaz-o cu ajutorul unei spumiere. Aduna din cand in cand spuma pana cand nu se mai aduna deloc.
4. Acum este momentul sa arunci in oala legumele curatate si bine spalate. Nu trebuie sa fie tocate marunt. Taie morcovul si radacina de patrunjel  felii pe lungime, iar gulia si telina in sferturi. Tot acum potriveste de sare. Lasa totul sa fiarba. Cand morcovul e gata, atunci si supa este gata. Daca scade apa prea mult poti sa mai adaugi, cu conditia ca apa pentru completare sa fie fierbinte.  Si ai grija, completeaza apa cu moderatie. Prea multa i-ar strica gustul. Sa nu uitam ca zeama trebuie sa fie concentrata, nu o zeama lunga.

5. In timp ce fierbe supa, separat pune intr-o oala apa cu sare la fiert, iar cand clocoteste arunca in ea taiteii si lasa-i sa fiarba (8-10 minute sunt suficiente). Cand sunt gata fierti, trece-i sub un jet de apa rece si strecoara-i bine.
6. Cand este gata strecoara si supa. Da carnea la o parte, alege morcovii si celelalte legume fierte si pune-le inapoi in supa. Carnea se poate servi ca atare sau o poti face pane si servi separat.
7. A sosit timpul sa servim supa. Aici este marele secret: Nu amesteca zeama cu taiteii ci, procedeaza asa: pune in fiecare farfurie  o catitate potrivita de taitei (unii vor dori mai multi, altii mai putini), adauga vreo 2 polonice cu zeama si cateva felii de morcov. Nu strica un praf de piper alb. Si, peste toate astea, o ploaie de patrunjel verde. Nu folosi vegeta sau concentrate gen Knor sau Maggy . Putina sare si un praf de piper sunt suficiente. In caz contrar gustul nu va mai fi la fel de natural.


 ASTA A FOST...... POVESTEA SUPEI CU "BANUTI" !













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu