vineri, 14 februarie 2014

TORT DE CIOCOLATA CU CREMA DE MIGDALE

TORT DE CIOCOLATA CU CREMA DE MIGDALE SI CIOCOLATA ALBA


   In continuare, o sa-mi pun sortul de "cheff " , cel din poza



 si o sa ma apuc de prajiturit.

       Am sa postez in seara asta o reteta de tort mai elaborata si mai dichisita, pentru ocazii mai speciale. Este un tort cu ciocolata neagra dar si alba, migdale si altele. Am luat-o dintr-o revista dar, sincera sa fiu, daca nu o imbunatateam cumva ar fi iesit o catastrofa. Pentru ornat am folosit trandafiri de martipan (Dr Otker) din comert. Iata ce a iesit:




Blatul:
50g  ciocolata neagra (menaj)
75 g cacao
250 ml apa (fierbinte- clocotita)
3 oua la temp camerei
2 galbenusuri
3 linguri smantana
250 g faina alba
300 g zahar brun
250 g unt la temperatura camerei
1 lingurita bicarbonat(nestins)
1 praf sare
                                                                         Crema:
                                                                        100 g ciocolata alba (menaj)
                                                                         200 g crema de branza (Philadelfia)
                                                                         75 g unt
                                                                         150 g migdale macinate (foarte fin)
                                                                         2-3 lingurite esenta de migdale
                                                                         1 lingurita esenta de vanilie
Crema pentru ornat:
125 g cacao
200 ml apa clocotita
250 g ciocolata neagra (menaj)
200 g zahar
150 g frisca lichida
50 g unt
1 lingurita esenta de vanilie

Decor:
Trandafiri de martipan (din comert)
fulgi de migdale (din comert)
decoratiuni argintii (din comert)

1.  Incepem cu blatul. Amesteca bine intr-un bol ciocolata, cacaua, zaharul  si cei 200 ml apa fierbinte. Intr-un alt bol amesteca cele 3 oua intregi, cele 2 galbenusuri si smantana. Toarna apoi jumatate din amestecul de ciocolata din celalalt bol. Separat, cantareste faina, amestec-o intim cu bicarbonatul si sarea, adauga untul moale cubulete, iar peste toate toarna incet amestecul de oua si ciocolata, apoi mixeaza totul foarte bine. Vei obtine un aluat pufos, usor curgator. daca ti se pare prea tare mai poti adauga o lingura de smantana, mixand din nou.
Pune compozitia intr-o tava de tort (20-22 cm diametru), pe care ai uns-o cu putin unt si tapetat-o cu faina. Da la cuptor pentru 45 min la 170-180 grade (nu uitati, cuptorul trebuie incalzit in prealabil). Pentru a verifica daca s-a copt, fa testul cu scobitoarea.

2. Continuam cu crema. Topeste ciocolata pe baie de abur si las-o sa se raceasca la temperatura camerei. Intr-un bol mixeaza crema de branza cu untul, apoi adauga ciocolata  topita, migdalele macinate si cele doua esente, amesteca bine cu mixerul si da-o la rece, dar nu la frigider (se va intari prea tare pana la folosire).

3. Trecem la crema cu care vom imbraca tortul. Combina cacaua cu apa clocotita intr-un bol. Dupa ce se mai raceste putin adauga esenta de migdale. Toaca marunt ciocolata.Amesteca zaharul cu o lingura de apa si pune vasul la foc mic, amestecand continuu, pana cand acesta incepe sa fiarba si devine maroniu. Toarna peste zaharul caramelizat frisca lichida si continua sa tii la foc foarte mic pana ce caramelul se topeste. Ia cratita de pe foc.Adauga untul moale, taiat bucatele si amesteca.Toarna apoi sosul de caramel peste ciocolata maruntita, amestecand bine. Adauga  amestecul de cacao si mixeaza cateva secunde. Lasa crema la temperatura camerei cam 1-2 ore pentru a se intari putin si a putea fi turnata peste blaturi.

4.  Blatul, care intre timp s-a racit, se taie in jumatate. Pune crema de ciocolata si migdale de la punctul 2 intre cele doua jumatati. Dupa ce crema pentru ornat s-a racit imbracati tortul folosind o spatula. Orneaza ca in poza mea sau dupa imaginatia proprie.






INCERCA-L!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu