marți, 29 aprilie 2014

PRAJITURA CU MERE RASE

RETETA  DIN CARTEA DE DULCIURI A LUI HORIA VIRLAN - CU MICI MODIFICARI
PE ALOCURI
INGREDIENTE:
    Aluatul:                                                                                               Umplutura:
400 g faina                                                                             1 Kg mere de placinta (de preferat)
200 g unt                                                                                5 linguri zahar
1 galbenus                                                                              100 g unt
1/2 cub drojdie proaspata                                                      1 lingura esenta de vanilie
1 lingura zahar                                                                      1 lingura scortisoara (praf)
1 iaurt mic (140 g)                                                                 2 linguri pesmet  
1 praf de sare                                                                          zahar praf pentru pudrat       
                                 
1. Se pune faina intr-un castron mare si se face o adancitura in mijloc. In ea se pune un praf de sare, galbenusul de ou, untul taiat cuburi si continutul unui iaurt mic.
Separat  se  amesteca 1/2 cub drojdie cu 1 lingura zahar tos. Compozitia va deveni lichida. Se toarna peste ingredientele din castronul mare.

Se framanta foarte bine. Pe masura ce se framanta, untul se inmoaie, iar aluatul devine din ce in ce mai moale si mai fin. Se formeaza din el o bila, se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider.
2. Se curata merele si se rad pe razatoarea mare. Se pun la calit, la foc mic, impreuna cu 1/2 pachet de unt si 5 linguri de zahar, pentru aproximativ 15 minute. Cand este gata se ia de pe foc si se adauga esenta de vanilie, scortisoara si cele 2 linguri de pesmet. Se amesteca si se lasa la racit.

3. Cand compozitia este aproape racita, trecem la modelarea aluatului. Presaram faina pe planseta de lucru si intindem 2 foi: una cu diametrul mai mare decat diametrul tavii de copt, pentru a putea imbraca si peretii tavii, iar cea de a doua cu diametrul egal cu al tavii. Din ingredientele de mai sus iese o prajitura destul de mare. Eu am folosit o tava cu diametrul de 30 cm.
Ungem tava cu unt, asezam in ea foaia mai mare, o intindem bine pe peretii tavii. Pentru a fi siguri ca merele nu vor mai lasa zeama, putem presara deasupra primei foii inca o lingura de pesmet, apoi umplutura de mere. Nivelam bine umplutura, iar peste ea asezam cea de a doua foaie.Indoim marginile primei foi catre interior si dam prajitura la cuptor pentru 45-50 minute la 170 grade.

SA AVEM POFTA!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu