DOAR INCEPUTUL E GREU! DESI RETETA ARE UN GRAD DE DIFICULTATE RIDICAT, NECESITA EXPERIENTA SI PUTIN AJUTOR, REZULTATUL ESTE PE MASURA.
INGREDIENTE (pentru un miel cu greutatea de 9,5 kg taiat):
pulpa din fata , cu tot cu coaste
organele (ficat, plamani, rinichi, inima)
carnea de pe una din pulpele din spate
8 oua fierte
10 oua crude
4 legaturi de ceapa verde
4 legaturi usturoi verde (doar frunzele)
3 legaturi patrunjel
miezul a doua franzele
1/2 l lapte
2-3 linguri ulei
sare, piper dupa gust
Se curata si se spala bine organele, pulpa din spate se dezoseaza, iar carnea se pune la fiert in apa cu sare, impreuna cu organele de miel. Aveti grija sa spumati din cand in cand. Tot acum se pun la fiert si cele 10 oua.
Miezul de la 2 franzele (este de preferat ca franzela sa fie tinuta la uscat vreo 2 zile) se pune la inmuiat in 1/2 litru lapte.Pulpa din fata a mielului trebuie decupata cu tot cu coaste. Se spala bine, cu apa calduta, se curata de surplusul de grasime. Formati un "buzunar" intre coaste si pielea care acopera pulpa, astfel: introduceti mana sub piele si inaintati usor, cu mare grija ca pielea sa nu se rupa, cat se poate de adanc.
Dupa ce organele si carnea s-au fiert, se lasa la racit, apoi se toaca in cuburi marunte. La fel se procedeaza si cu ouale fierte. Tocati apoi ceapa verde, cozile de usturoi, patrunjelul verde. Puneti totul intr-un castron mare, adaugati sare, piper dupa gust. Tot acum puneti miezul de la franzela, care trebuie sa fie foarte bine scurs de lapte. Incorporati-l si pe el, amestecand cu o lingura de lemn. Peste toate acestea spargeti cele 10 oua. Amestecati bine si, cu aceasta compozitie, asigurandu-va ca ati sarat si piperat suficient, umpleti "buzunarul" format in pulpa de miel. Coaseti capatul pe unde ati umplut folosind un ac mare si ata de cusut pentru bucatarie (daca nu aveti, puteti folosi ata alba normala, pusa in 3-4 fire).
Tava de la aragaz se unge cu ulei, se aseaza in ea pulpa umpluta, se unge si ea cu ulei pe intreaga suprafata. Mai puneti in tava o cana de apa. Se da tava la cuptor, la inceput la 180 grade, iar dupa vreo 20 minute reduceti temperatura la 150-160 grade si lasati in cuptor cam pentru 2 ore. Aveti grija ca in tava sa fie in permanenta apa, adaugand atunci cand aceasta scade. Din cand in cand, folosind o lingura cu coada lunga, luati din sosul format in tava si turnati peste pulpa. Dupa trecerea celor 2 ore pulpa va fi frumos rumenita, iar interiorul ei va fi copt indeajuns (vezi poza de inceput).
SE SERVESTE CU HREAN, RIDICHE, CEAPA VERDE SAU ALTE SALATE
POFTA BUNA!
SAU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu