Ingrediente:
100 g unt rece
250 g faina
100 g zahar
1 ou
3 - 4 linguri lapte
1 praf de copt
1 praf de sare
Se prepara un aluat fraged, astfel:
Intr-un castron se framanta cu varful degetelor un aluat format din faina amestecata in prealabil cu sarea si praful de copt, untul taiat cubulete, cele 100 g zahar si un ou. Cand aluatul devine oarecum nisipos se adauga laptele, putin cate putin. Aluatul obtinut trebuie sa fie ferm, dar moale si fin, suficient de tare pentru a putea fi modelat sub forma de foaie. Se formeaza o bila care se infasoara in folie alimentara si se da la frigider pentru vreo 30 minute.
In acest timp se prepara compozitia din 500 g branza dulce de vaci, 4 oua, vreo 5 linguri de zahar si o mana de stafide. Se amesteca toate intr-un castron, folosind o lingura de lemn.
Se intinde o foaie din aluat (nu uitati sa opriti o bucata de aluat pentru cruciulita din mijlocul pastii), suficient de mare cat sa imbrace peretii formei de copt. Se transfera in forma rotunda ( am folosit o forma de tort cu diametrul de 18 cm) tapetata cu hartie de copt, se fixeaza bine pe peretii formei, cu ajutorul degetelor, se umple interiorul cu compozitia de branza si stafide, apoi se niveleaza frumos la suprafata. Se formeaza un rulou subtire din aluatul ramas, care se fixeaza pe margine sub forma unui inel si in mijloc sub forma de cruce. Se ung inelul si cruciulita cu galbenus de ou amestecat cu lapte (1 galbenus se bate cu 2 linguri lapte), apoi se da la cuptorul preincalzit pentru 50 minute la 170 grade. Cand este gata, se scoate si se lasa in tava sa se raceasca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu