duminică, 27 aprilie 2014

SAVARINA URIASA

IUBIM CU TOTII SAVARINELE, INDIFERENT DE VARSTA -  MICI SAU MARI.  ATUNCI CAND INTRAM INTR-O COFETARIE SUNT POATE, DE CELE MAI MULTE ORI PRIMELE CARE NE ATRAG PRIVIREA. LE PUTETI PREPARA SI ACASA, FOLOSIND O SINGURA FORMA, ASA CUM AM FACUT EU DIN COMODITATE  SAU FOLOSIND FORME DE BRIOSE, OBTINAND ASTFEL NISTE MINUNATE MINI-SAVARINE
Ingrediente:
350 g faina
2 oua
2 linguri de zahar
100 ml lapte
1/2 cub drojdie proaspata (aprox 15 g)
50 g unt topit
ulei doar cat sa te ungi pe mana la framantat
1 lingurita esenta rom
1 praf de sare
250 ml frisca lichida
1 lingura dulceata de orice fel
Aluatul este de fapt un aluat de cozonac. Intr-un castron cernem  faina si  facem in mijlocul ei o adancitura. Incalzim putin laptele (sa nu fie fierbinte) si dizolvam in el cele 2 linguri de zahar, praful de sare si drojdia, adica facem o maia. Punem maiaua in adancitura, acoperim cu un prosop curat si lasam sa creasca vreo 15 minute. Intre timp topim untul si batem cu un tel cele 2 oua.

Cand maiaua  a crescut, adaugam peste ea ouale batute si incepem sa framantam, turnand putin cate putin untul topit. Pentru ca aluatul sa nu se prinda de degete, ungeti-va mana cu putin ulei.Aluatul obtinut va fi ceva mai moale decat la cozonac.

Luati o tava pentru budinca, ungeti-o cu unt si asezati in ea bila de aluat formata. Dati la cuptorul preincalzit vreo 45-50 minute la 160-170 grade.

Bateti   frisca si dati-o la frigider. Faceti un sirop din 300 ml apa, 150 grame zahar si o fiola de rom astfel: puneti apa la fiert impreuna cu zaharul, iar cand zaharul s-a topit  opriti focul si adaugati esenta de rom.
Dupa ce savarina s-a copt o scoateti din forma si o lasati la racit. Taiati apoi savarina in doua si  decupati-i capacul. Asezati pe un platou prima jumatate, insiropati-o bine, intindeti pe ea un strat de frisca. Asezati a doua jumatate, insiropati-o si pe aceasta, mai intindeti inca un strat de frisca, iar apoi capacul. Insiropati-l si pe el,ungeti-l cu putina dulceata, ornati cu o lingurita de frisca si inca un strop de dulceata si dati la frigider pentru vreo 2 ore. 

GUSTUL SAVARINEI DE LA COFETARIE ESTE GARANTAT. SA AVETI POFTA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu