INGREDIENTELE SUNT PENTRU UN SINGUR COZONAC
Ingrediente:
500 g faina
150 g zahar
2 galbenusuri
350 ml lapte
25 g drojdie
50 g unt
vreo 2 linguri de ulei (doar cat sa ne ungem pe mana la framantat)
1 praf de sare
1 lingurita esenta de rom
2 linguri cacao
2 linguri zahar brun (alb)
1 galbenus
2 linguri lapte
Se cerne faina intr-un castron si se face in mijlocul ei o adancitura. Separat preparam maiaua, adica: dizolvam drojdia, zaharul si un praf de sare in laptele caldut (atentie, nu fierbinte) si turnam totul in adancitura din mijlocul fainii. Presaram un praf de faina, acoperim cu un prosop curat si lasam sa dospeasca 15 - 20 minute, intr-un loc caldut. Indicat este ca toate ingredientele folosite la prepararea cozonacilor sa fie la temperatura camerei.
Intre timp topim untul si il dam deoparte. Il vom folosi la framantat. Cand maiaua a crescut, adaugam cele doua galbenusuri batute putin in prealabil, precum si esenta de rom. Incepem framantatul, adaugand putin cate putin untul topit. Ne ungem mana din cand in cand si cu ulei, pana cand aluatul se dezlipeste dupa degete si framantam bine timp de vreo 10 - 15 minute.Daca vi se pare prea moale mai puteti adauga faina dar nu mai mult de 50 grame. Aluatul trebuie sa fie moale si elastic dupa framantare. Acoperim castronul cu folie alimentara si un prosop, lasand totul la dospit.
Intre timp amestecam 2 linguri de cacao cu doua linguri de zahar brun (alb). Pregatim compozitia pentru uns cozonacul adica, batem un galbenus de ou cu 2 linguri de lapte.
Cand aluatul si-a dublat volumul, trecem la modelarea cozonacului. Ungem cu ulei planseta de lucru. Impartim aluatul in doua. din fiecare bucata formam cate un dreptunghi. Nu folosim sucitorul ci, intindem pur si simplu aluatul cu mainile. Pe fiecare dreptunghi presaram cacaua amestecata cu zahar. Rulam pe rand pe fiecare apoi impreunam cele doua rulouri la capete si le impletim. Asezam usor cozonacul in tava (aprox 30x12 cm) tapetata cu hartie de copt, il ungem cu galbenusul batut cu lapte si il punem in cuptorul preincalzit, pe treapta a doua, la 170 grade, pentru o ora. Nu deschideti usa cuptorului decat dupa o ora, cand puteti face testul coacerii dar, mai mult ca sigur, dupa o ora cozonacul este copt.
Cand este gata, scoate din tava in care s-a copt si se lasa la racit. Optional, putem unge cozonacul dupa ce l-am scos din cuptor cu un sirop facut dintr-o lingurita miere si doua de apa, apoi presaram cateva fire de zahar brun (alb).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu