TARTELE- DE ORICE FEL- SUNT PREFERATELE MELE
Ingrediente: Umplutura:
100 g unt rece 400 g gem de gutui
1 ou 1 plic zahar vanilat bourbon
250 g faina 100 g migdale macinate
1 lingura zahar pudra 50 g unt la temp camerei
3 linguri lapte 2 linguri zahar tos
1 praf de sare 1 lingurita esenta migdale
1 praf de copt 1 ou
Pentru blat framantati intr-un castron, cu varful degetelor, un aluat din faina amestecata cu praful de copt si un praf de sare, untul rece si un ou. Cand aluatul devine nisipos, adaugati pe rand cele 3 linguri de lapte. Framantati rapid. Aluatul obtinut trebuie sa fie fin si elastic. Formati o bila, infasurati-o in folie alimentara si puneti-o in frigider pentru aprox 30 minute.
In acest timp se amesteca gemul cu zaharul vanilat, se da de o parte si se trece la prepararea cremei de migdale. Pentru aceasta mixati foarte bine untul cu zaharul tos, adaugati oul, mixati in continuare. Compozitia isi va mari volumul. Adaugati aici o lingurita de esenta migdale, apoi migdalele macinate.
Scoateti aluatul din frigider, presarati din abundenta faina pe blatul de lucru si, cu ajutorul unui sucitor intindeti o foaie rotunda de marimea tavii (24-26 cm) la care nu uitati sa mai adaugati cativa cm pentru margini. Transferati foaia in tava unsa cu unt, intindeti aluatul inclusiv pe marginile tavii, apoi acoperiti foaia cu gemul de gutui, nivelati cu grija, iar deasupra intindeti crema de migdale. Nivelati usor, apoi aduceti marginile aluatului catre interior, la fel ca in fotografie. Dati la cuptorul preincalzit pentru 50- 55 minute la 170 grade. Dupa vreo 40 minute, presarati deasupra tartei migdale tocate marunt si o lingurita zahar brun.
Scoateti dupa 50-55 minute si lasati-o sa se raceasca. La fel ca orice tarta se serveste rece, a doua zi fiind chiar mult mai buna. Cam atat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu