marți, 29 aprilie 2014

PRAJITURA CU MERE RASE

RETETA  DIN CARTEA DE DULCIURI A LUI HORIA VIRLAN - CU MICI MODIFICARI
PE ALOCURI
INGREDIENTE:
    Aluatul:                                                                                               Umplutura:
400 g faina                                                                             1 Kg mere de placinta (de preferat)
200 g unt                                                                                5 linguri zahar
1 galbenus                                                                              100 g unt
1/2 cub drojdie proaspata                                                      1 lingura esenta de vanilie
1 lingura zahar                                                                      1 lingura scortisoara (praf)
1 iaurt mic (140 g)                                                                 2 linguri pesmet  
1 praf de sare                                                                          zahar praf pentru pudrat       
                                 
1. Se pune faina intr-un castron mare si se face o adancitura in mijloc. In ea se pune un praf de sare, galbenusul de ou, untul taiat cuburi si continutul unui iaurt mic.
Separat  se  amesteca 1/2 cub drojdie cu 1 lingura zahar tos. Compozitia va deveni lichida. Se toarna peste ingredientele din castronul mare.

Se framanta foarte bine. Pe masura ce se framanta, untul se inmoaie, iar aluatul devine din ce in ce mai moale si mai fin. Se formeaza din el o bila, se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider.
2. Se curata merele si se rad pe razatoarea mare. Se pun la calit, la foc mic, impreuna cu 1/2 pachet de unt si 5 linguri de zahar, pentru aproximativ 15 minute. Cand este gata se ia de pe foc si se adauga esenta de vanilie, scortisoara si cele 2 linguri de pesmet. Se amesteca si se lasa la racit.

3. Cand compozitia este aproape racita, trecem la modelarea aluatului. Presaram faina pe planseta de lucru si intindem 2 foi: una cu diametrul mai mare decat diametrul tavii de copt, pentru a putea imbraca si peretii tavii, iar cea de a doua cu diametrul egal cu al tavii. Din ingredientele de mai sus iese o prajitura destul de mare. Eu am folosit o tava cu diametrul de 30 cm.
Ungem tava cu unt, asezam in ea foaia mai mare, o intindem bine pe peretii tavii. Pentru a fi siguri ca merele nu vor mai lasa zeama, putem presara deasupra primei foii inca o lingura de pesmet, apoi umplutura de mere. Nivelam bine umplutura, iar peste ea asezam cea de a doua foaie.Indoim marginile primei foi catre interior si dam prajitura la cuptor pentru 45-50 minute la 170 grade.

SA AVEM POFTA!


duminică, 27 aprilie 2014

SAVARINA URIASA

IUBIM CU TOTII SAVARINELE, INDIFERENT DE VARSTA -  MICI SAU MARI.  ATUNCI CAND INTRAM INTR-O COFETARIE SUNT POATE, DE CELE MAI MULTE ORI PRIMELE CARE NE ATRAG PRIVIREA. LE PUTETI PREPARA SI ACASA, FOLOSIND O SINGURA FORMA, ASA CUM AM FACUT EU DIN COMODITATE  SAU FOLOSIND FORME DE BRIOSE, OBTINAND ASTFEL NISTE MINUNATE MINI-SAVARINE
Ingrediente:
350 g faina
2 oua
2 linguri de zahar
100 ml lapte
1/2 cub drojdie proaspata (aprox 15 g)
50 g unt topit
ulei doar cat sa te ungi pe mana la framantat
1 lingurita esenta rom
1 praf de sare
250 ml frisca lichida
1 lingura dulceata de orice fel
Aluatul este de fapt un aluat de cozonac. Intr-un castron cernem  faina si  facem in mijlocul ei o adancitura. Incalzim putin laptele (sa nu fie fierbinte) si dizolvam in el cele 2 linguri de zahar, praful de sare si drojdia, adica facem o maia. Punem maiaua in adancitura, acoperim cu un prosop curat si lasam sa creasca vreo 15 minute. Intre timp topim untul si batem cu un tel cele 2 oua.

Cand maiaua  a crescut, adaugam peste ea ouale batute si incepem sa framantam, turnand putin cate putin untul topit. Pentru ca aluatul sa nu se prinda de degete, ungeti-va mana cu putin ulei.Aluatul obtinut va fi ceva mai moale decat la cozonac.

Luati o tava pentru budinca, ungeti-o cu unt si asezati in ea bila de aluat formata. Dati la cuptorul preincalzit vreo 45-50 minute la 160-170 grade.

Bateti   frisca si dati-o la frigider. Faceti un sirop din 300 ml apa, 150 grame zahar si o fiola de rom astfel: puneti apa la fiert impreuna cu zaharul, iar cand zaharul s-a topit  opriti focul si adaugati esenta de rom.
Dupa ce savarina s-a copt o scoateti din forma si o lasati la racit. Taiati apoi savarina in doua si  decupati-i capacul. Asezati pe un platou prima jumatate, insiropati-o bine, intindeti pe ea un strat de frisca. Asezati a doua jumatate, insiropati-o si pe aceasta, mai intindeti inca un strat de frisca, iar apoi capacul. Insiropati-l si pe el,ungeti-l cu putina dulceata, ornati cu o lingurita de frisca si inca un strop de dulceata si dati la frigider pentru vreo 2 ore. 

GUSTUL SAVARINEI DE LA COFETARIE ESTE GARANTAT. SA AVETI POFTA!

sâmbătă, 26 aprilie 2014

MIEL UMPLUT - CA IN MARAMURES

DOAR INCEPUTUL E GREU!  DESI RETETA ARE UN GRAD DE DIFICULTATE RIDICAT, NECESITA EXPERIENTA SI PUTIN AJUTOR, REZULTATUL ESTE PE MASURA. 

 INGREDIENTE (pentru un miel cu greutatea de 9,5 kg taiat):
 pulpa din fata , cu tot cu coaste
organele (ficat, plamani, rinichi, inima)
carnea de pe una din pulpele din spate
8 oua fierte
10 oua crude
4 legaturi de ceapa verde
4 legaturi usturoi  verde (doar frunzele)
3 legaturi patrunjel
miezul a doua franzele 
1/2 l lapte
2-3 linguri ulei
sare, piper dupa gust
Se curata si se spala bine organele, pulpa din spate se dezoseaza, iar carnea se pune la fiert in apa cu sare, impreuna cu organele de miel. Aveti grija sa spumati din cand in cand. Tot acum se pun la fiert si cele 10 oua.
Miezul de la 2 franzele (este de preferat ca franzela sa fie tinuta la uscat vreo 2 zile) se pune la inmuiat in 1/2 litru lapte.

 Pulpa din fata a mielului trebuie decupata cu tot cu coaste. Se spala bine, cu apa calduta, se curata de surplusul de grasime. Formati un "buzunar" intre coaste si pielea care acopera pulpa, astfel: introduceti  mana sub piele si inaintati usor, cu mare grija ca pielea sa nu se rupa, cat se poate de adanc.

Dupa ce organele si carnea s-au fiert, se lasa la racit, apoi se toaca in cuburi marunte. La fel se procedeaza si cu ouale fierte. Tocati apoi ceapa verde, cozile de usturoi, patrunjelul verde. Puneti totul intr-un castron mare, adaugati sare, piper dupa gust.  Tot acum puneti miezul de la franzela, care trebuie sa fie foarte bine scurs de lapte. Incorporati-l si pe el, amestecand cu o lingura de lemn. Peste toate acestea spargeti cele 10 oua. Amestecati bine si, cu aceasta compozitie, asigurandu-va ca ati sarat si piperat suficient, umpleti "buzunarul" format in pulpa de miel. Coaseti capatul pe unde ati umplut folosind un ac mare si ata de cusut pentru bucatarie (daca nu aveti, puteti folosi ata alba normala, pusa in 3-4 fire).
Tava de la aragaz se unge cu ulei, se aseaza in ea pulpa umpluta, se unge si ea cu ulei pe intreaga suprafata. Mai puneti in tava o cana de apa. Se da tava la cuptor, la inceput la 180 grade, iar dupa vreo 20 minute reduceti temperatura la 150-160 grade si lasati in cuptor cam pentru 2 ore. Aveti grija ca in tava sa fie in permanenta apa, adaugand atunci cand aceasta scade. Din cand in cand, folosind o lingura cu coada lunga, luati din sosul format in tava si turnati peste pulpa. Dupa trecerea celor 2 ore pulpa va fi frumos rumenita, iar interiorul ei va fi copt indeajuns (vezi poza de inceput).

SE SERVESTE CU HREAN, RIDICHE, CEAPA VERDE SAU ALTE SALATE
POFTA BUNA!
SAU

MAMALIGA IN 3 STRATURI - CU BRANZA DE BURDUF

Ingrediente:
300 g malai
300 g branza de burduf
75 g unt
1-2 linguri branza rasa (de preferat sarata)
sare

Mai intai trebuie sa faceti o mamaliga. Pentru asta aveti nevoie in primul rand de un ceaun sau o cratita cu peretii mai grosi, neaderenti. 

Puneti la fiert un litru de apa impreuna cu un praf de sare. Cand apa clocoteste adaugati malaiul in ploaie, amestecand continuu cu un tel pentru ca sa nu se formeze cocoloase. Dati focul la mic si lasati sa fiarba, avand grija sa amestecati din cand in cand cu o lingura de lemn ca sa nu se lipeasca de fundul cratitei. Cand apa a scazut si mamaliga s-a ingrosat adaugati un cub micut (aprox 25 g) de unt, amestecati bine si opriti focul. Mamaliga este gata. De obicei se rastoarna pe un platou dar acum nu este cazul. 

Branza de burduf se framanta bine. 

Se ia un castron si i se unge cu unt atat fundul, cat si marginile. Se ia cu lingura mamaliga din cratita si se intinde pe fundul castronului. Peste primul strat de mamaliga se intinde un strat de branza, jumatate din cantitate. Se mai adauga un strat de mamaliga, apoi restul de branza. La final se intinde cel de al treilea strat de mamaliga, se niveleaza si se pudreaza cu branza rasa sarata.


SE SERVESTE CALDA, CA ATARE SAU CU SMANTANA

  


PULPA DE MIEL LA CUPTOR


INGREDIENTE:
1 pulpa de miel
1 lingura ulei
sare, piper, boia dulce, boia iute, usturoi granulat, praf de nucsoara (optional)
3-4 catei de usturoi nedecojiti
1 lingurita rozmarin
cateva frunze de salvie (optional)
4-5 cartofi pentru garnitura

Pulpa de miel se spala bine si se curata de pielite, precum  si de surplusul de grasime.

Intr-un castron amestecati  1/2 lingurita de sare, 1/2 lingurita piper, 1/2 lingurita boia dulce, 1/2  lingurita boia iute, 1/2 lingurita praf de usturoi, un varf de cutit praf de nucsoara. Cu acest amestec masati bine pulpa, ungeti-o cu putin ulei si masati-o din nou cu restul de amestec. Asezati-o intr-o tava pentru friptura in care ati pus o lingura de ulei si o cescuta de apa.

Cartofii curatati si spalati se taie sferturi. Se sareaza, se pipereaza dupa gust. Adaugati o lingurita de rozmarin uscat si amestecati. Asezati-i apoi in tava, pe langa pulpa. Tot in tava, printre cartofi puneti cateii de usturoi nedecojiti. Peste pulpa asezati frunzele de salvie.

Acoperiti tava cu hartie de copt, dublata de o  folie de aluminiu. Izolati bine marginile asa incat sa nu patrunda aer, iar carnea sa se prepare in aburi si sa-si ia din tava toate aromele. Se da la cuptor cam pentru  o ora si jumatate, la 200 de grade. 


SE SERVESTE CU SALATA  VERDE SAU RUCOLA, DOAR STROPITE CU PUTIN ULEI DE MASLINE SI ZEAMA DE LAMAIE


vineri, 25 aprilie 2014

SUPA - CREMA DE LEGUME CU CHIMEN

SUPELE-CREMA, INTOTDEAUNA  BINEVENITE IN PERIOADELE MAI RECI ALE ANULUI

Ingrediente:
3 morcovi
1 ceapa
1 pastarnac
1 telina mica (sau 1/2 dintr-una mare)
1 ardei gras galben
1 ardei gras rosu 
1 cartof
rozmarin, maghiran, salvie uscate (cam un sfert de lingurita din fiecare)
sare, piper dupa gust
1 lingurita de chimen
1 lingura de ulei 
Legumele (mai putin cartoful) se curata, se spala, se taie cuburi si se calesc pentru 7-8 minute intr-o lingura de ulei. Se adauga apoi cam 1 litru de apa calda si se lasa sa fiarba inabusit inca vreo 30 minute. Dupa 30 minute se pune in supa si cartoful taiat sferturi, ierburile uscate, inca 1 litru de apa calda, se asezoneaza cu sare piper si se lasa in continuare la fiert pana ce toate legumele s-au inmuiat. Daca doriti o supa mai groasa, atunci cei 2 litri de apa pentru fiert sunt suficienti. Daca o doriti mai lichida (asa cum o prefer eu) atunci mai puteti adauga vreo jumatate de litru. Cu 5 minute inainte de a opri fierberea, adaugati o lingurita de chimen.
Separati legumele de zeama. folosind o sita pentru paste. Zeama nu se arunca ci, o pastram intr-un alt vas pentru a dilua cu ea piureul de legume.

Legumele se paseaza ca pentru piure dar, cel mai indicat este sa folositi un mixer vertical. Piureul obtinut trebuie sa fie foarte fin. Diluati-l cu zeama in care au fiert legumele, adaugand putin cate putin pana ce veti obtine consistenta dorita.  

SERVITI-O FIERBINTE, CU PATRUNJEL VERDE DEASUPRA SI CRUTOANE!
(crutoanele se pot face acasa dar exista crutoane de calitate si in comert)





TARTA CU URDA, SPANAC SI LEURDA

ESTE O TARTA APERITIV  NUMAI BUNA DE INCERCAT  IN ACEASTA PERIOADA, ADICA PRIMAVARA CAND, SLAVA DOMNULUI, AVEM BURUIENI DIN BELSUG

                    ALUAT:                                                    UMPLUTURA:
                 250 g faina                                                      500 g urda
                100 g unt (margarina) rece                              2 oua 
                1 ou                                                                   100 g frunze de baby spanac (sau obisnuit)
                3 linguri lapte                                                  100 g leurda
                sare                                                                    4-5 frunze de salvie
                1 praf de copt                                                    2 linguri de smantana
                                                     2 fire de ceapa verde
Pentru uns tarta:
                  1 ou
                  2 linguri de smantana
Intr-un castron amestecati faina cu praful de copt, un praf de sare, un ou si untul rece taiat cubulete. Framantati rapid, iar cand aluatul devine nisipos  se adauga pe rand cele 3 linguri de lapte. Aluatul obtinut trebuie sa fie fin si elastic. Daca vi se pare moale, atunci mai puteti adauga un praf de faina. Framantati bine apoi modelati o bila, inveliti-o in folie alimentara si dati-o la rece pentru vreo 30 minute.

In acest timp pregatiti umplutura. Frunzele de spanac, cele de leurda si salvia se toaca grosier. Se oparesc apoi vreo 5 minute in apa clocotita. Nu se fierb. Doar aduceti apa la punctul de fierbere, opriti focul si scufundati in ea frunzele. Tineti-le asa cam 5 minute. Apoi scoateti-le intr-o sita pentru paste si tot presati-le cu o lingura de lemn pentru a se scurge complet de apa. 

Framantati urda cu putina sare (sarati dupa gustul fiecaruia), amestecati-o cu cele 2 oua, ceapa tocata marunt si cele 2 linguri de smantana. Cand frunzele s-au scurs complet (este foarte necesar ca ele sa fie complet uscate) se adauga in compozitia de urda.

Intindeti o foaie de aluat, asezati-o intr-o tava de tarta (24-26 cm diametru) unsa cu putin unt, fixati-o bine pe marginile tavii si umpleti cu compozitia de urda. Bateti un ou cu 2 linguri de smantana si turnati deasupra. Puteti macina deasupra chiar si un praf de piper alb.

Se da tarta la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 50 minute la 170 grade. 

SE SERVESTE RECE!

   




joi, 24 aprilie 2014

CIORBA DE MIEL

 Ingrediente:
carne de miel (cap, gat, coaste)
2 morcovi
1 radacina patrunjel
1 telina
2 cepe
2 cartofi (rosii)
2 legaturi stevie
2 legaturi loboda
1 legatura macris
1/2 cutie rosii cubulete
sare, piper, boia
1 legatura mare leustean verde
2-3 linguri otet alb pentru acrit
Carnea se curata de pielite, se spala bine si se pune la fiert in aproximativ 3,5 litri de apa. Se spumeaza de cateva ori. 

Se adauga apoi legumele: morcovi, telina, radacina de patrunjel, ceapa tocate marunt. Se mai pune sare dupa gust si cam o lingurita de boia dulce. Cand sunt aproape fierte legumele, se adauga rosiile cuburi, stevia, loboda, macrisul, taiate fasii. Tot acum se pun si cartofii taiati sferturi. Cand s-au fiert cartofii, gustam, potrivim de sare, piper, acrim cu otet, tot dupa gust, iar in final adaugam leusteanul verde tocat, acoperim oala si oprim focul.

POFTA BUNA!





OUA UMPLUTE


6 oua , 2 linguri maioneza, 1 lingurita mustar dulce, 1 lingurita mustar iute, sare, piper macinat grosier (eu am folosit piper mozaic)

Ouale se fierb (oua tari), se racesc sub jet de apa rece, se curata, se taie in jumatate si li se scot galbenusurile. 


Se ia un castron in care se zdrobesc (maruntesc) galbenusurile folosind o furculita. Se adauga maioneza, se amesteca, apoi cele doua feluri de mustar. Se sareaza dupa gust.

Se umple cu aceasta compozitie fiecare jumatate de ou, se aseaza pe un platou, se pipereaza si se servesc cu rosii proaspete stropite cu putin ulei de masline si, desigur, masline.







duminică, 20 aprilie 2014

PASCUTE


COZONAC MOLDOVENESC CU CACAO

INGREDIENTELE SUNT PENTRU UN SINGUR COZONAC 

Ingrediente: 
500 g faina
150 g zahar
2 galbenusuri
350 ml lapte
25 g drojdie
50 g unt
vreo 2 linguri de ulei (doar cat sa ne ungem pe mana la framantat) 
1 praf de sare
1 lingurita esenta de rom
2 linguri cacao
2 linguri zahar brun (alb)
1 galbenus
2 linguri lapte
Se cerne faina intr-un castron si se face in mijlocul ei o adancitura. Separat preparam maiaua, adica: dizolvam drojdia, zaharul si un praf de sare in laptele caldut (atentie, nu fierbinte) si turnam totul in adancitura din mijlocul fainii. Presaram un praf de faina, acoperim cu un prosop curat si lasam sa dospeasca 15 - 20 minute, intr-un loc caldut. Indicat este ca toate ingredientele folosite la prepararea cozonacilor sa fie la temperatura camerei. 

Intre timp topim untul si il dam deoparte. Il vom folosi la framantat. Cand maiaua a crescut, adaugam cele doua galbenusuri batute putin in prealabil, precum si esenta de rom. Incepem framantatul, adaugand putin cate putin untul topit. Ne ungem mana din cand in cand si cu ulei, pana cand aluatul se dezlipeste dupa degete si framantam bine timp de vreo 10 - 15 minute.Daca vi se pare prea moale mai puteti adauga faina dar nu mai mult de 50 grame. Aluatul trebuie sa fie moale si elastic dupa framantare.  Acoperim castronul cu folie alimentara si un prosop, lasand totul la dospit.

Intre timp amestecam 2 linguri de cacao cu doua linguri de zahar brun (alb). Pregatim compozitia pentru uns cozonacul adica, batem un galbenus de ou cu 2 linguri de lapte.

Cand aluatul si-a dublat volumul, trecem la modelarea cozonacului. Ungem cu ulei planseta de lucru. Impartim aluatul in doua. din fiecare bucata formam cate un dreptunghi. Nu folosim sucitorul ci, intindem pur si simplu aluatul cu mainile. Pe fiecare dreptunghi presaram cacaua amestecata cu zahar. Rulam pe rand pe fiecare apoi impreunam cele doua rulouri la capete si le impletim. Asezam usor cozonacul in tava (aprox 30x12 cm) tapetata cu hartie de copt, il ungem cu galbenusul batut cu lapte si il punem in cuptorul preincalzit, pe treapta a doua, la 170 grade, pentru o ora. Nu deschideti usa cuptorului decat dupa o ora, cand puteti face testul coacerii dar, mai mult ca sigur, dupa o ora cozonacul este copt.

Cand este gata,  scoate din tava in care s-a copt si se lasa la racit. Optional, putem unge cozonacul dupa ce l-am scos din cuptor cu un  sirop facut dintr-o lingurita miere si doua de apa, apoi presaram cateva fire de zahar brun (alb).








O PASCA ALTFEL - TOT CU BRANZA SI STAFIDE

O NUMESC "PASCA ALTFEL" DEOARECE LA PREPARAREA EI SE FOLOSESTE UN ALUAT CU BRANZA INCORPORATA
 Ingrediente:
500 g faina
150 g unt la temperatura camerei
150 g zahar
2 oua
250 g branza dulce de vaci
1 praf de copt
1 praf de sare
2 plicuri zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
o mana de stafide
1 galbenus
2 linguri lapte

Se freaca  untul cu zaharul, iar cele 2 oua se incorporeaza pe rand. Adaugam branza, coaja rasa de lamaie si zaharul vanilat. Amestecam bine. La sfarsit inglobam faina, pe care am amestecat-o in prealabil cu sarea si praful de copt. Tot acum adaugam si stafidele. Framantam bine totul. Aluatul va fi destul de tarisor.

Modelam aluatul sub forma unei paini rotunde, crestam in mijlocul ei o cruce, folosindu-ne de un cutit, apoi o ungem cu galbenusul de ou batut cu lapte , o asezam intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul preincalzit pentru 50 minute la 170 grade, pe treapta a doua. 
Cand este gata  se scoate din tava si se lasa la racit. Pentru a ramane  frageda, este bine ca dupa ce s-a racit complet  sa fie acoperita cu folie alimentara (pentru prospetime). 









PASCA DIN ALUAT FRAGED - CU BRANZA DULCE SI FULGI DE CIOCOLATA

Ingrediente:  250 g faina, 100 g unt, 1 ou, 100 g zahar, 3 linguri lapte, 1 praf de copt, 1 praf de sare

Din ingredientele de mai sus se prepara un aluat fraged precum cel din reteta "Pasca din aluat fraged cu branza dulce si stafide". 

In timp ce aluatul sta la rece in frigider se prepara compozitia din 500 g branza dulce, 4 oua, 5 linguri zahar si 2 - 3 lingurite fulgi de ciocolata (se gasesc in comert - decor pentru prajituri). Se amesteca branza cu ouale si zaharul, iar in final incorporam fulgii de ciocolata.

Din trei sferturi de aluat se formeaza o foaie cu care se imbraca o forma rotunda (diametrul 18 cm, dar se poate folosi si una mai mare de 20- maxim 22 cm) care a fost tapetata cu hartie de copt. Turnam compozitia de branza, nivelam usor la suprafata. 
Din aluatul ramas intindem o foaie cu diametrul identic cu cel al formei de copt si acoperim cu acesta compozitia de branza, ca si cum i-am pune un capac. O fixam  bine, adunand marginile catre interior, ca in fotografie. Mai modelam si un rulou pe care-l fixam sub forma de cruce in mijloc. Ungem toata suprafata cu 1 galbenus de ou batut cu 2 linguri de lapte, presaram cativa fulgi de ciocolata si o dam la cuptorul preincalzit pentru 50 minute la 170 grade. 

AVAND IN VEDERE CA ATAT PASCA DIN ALUAT FRAGED CU BRANZA DULCE SI FULGI DE CIOCOLATA, CAT SI CEA CU STAFIDE SE FAC DIN ACELASI ALUAT, IAR UMPLUTURA ESTE RELATIV ACEEASI, ESTE IDEAL SA PREPARATI  ALUATUL SI UMPLUTURA IN CANTITATI DUBLE, OBTINAND ASTFEL DOUA PASCUTE, APROAPE IDENTICE CA SI COMPOZITIE DAR DESTUL DE DIFERITE CA SI GUST. DACA AVETI SI 2 FORME IDENTICE LE PUTETI COACE PE AMANDOUA DEODATA, DACA NU, PE RAND, AVAND GRIJA CA IN TIMP CE PRIMA SE COACE, A DOUA SA FIE TINUTA LA FRIGIDER.


PASCA DIN ALUAT FRAGED - CU BRANZA DULCE SI STAFIDE

 Ingrediente:
100 g unt rece
250 g faina
100 g zahar
1 ou
3 - 4 linguri lapte
1 praf de copt
1 praf de sare
Se prepara un aluat fraged, astfel: 

Intr-un castron se framanta cu varful degetelor un aluat format din faina amestecata in prealabil cu sarea si praful de copt, untul taiat cubulete, cele 100 g zahar si un ou. Cand aluatul devine oarecum nisipos se adauga laptele, putin cate putin. Aluatul obtinut trebuie sa fie ferm, dar moale si fin, suficient de tare pentru a putea fi modelat sub forma de foaie. Se formeaza o bila care se infasoara in folie alimentara si se da la frigider pentru vreo 30 minute.

In acest timp se prepara compozitia din 500 g branza dulce de vaci, 4 oua, vreo 5 linguri de zahar si o mana de stafide. Se amesteca toate intr-un castron, folosind o lingura de lemn.
Se intinde o foaie din aluat (nu uitati sa opriti o bucata de aluat pentru cruciulita din mijlocul pastii), suficient de mare cat sa imbrace peretii formei de copt. Se transfera in forma rotunda ( am folosit o forma de tort cu diametrul de 18 cm) tapetata cu hartie de copt, se fixeaza bine pe peretii formei, cu ajutorul degetelor, se umple interiorul cu compozitia de branza si stafide, apoi se niveleaza frumos la suprafata. Se formeaza un rulou subtire din aluatul ramas, care se fixeaza pe margine sub forma unui inel si in mijloc sub forma de cruce. Se ung inelul si cruciulita cu galbenus de ou amestecat cu lapte (1 galbenus  se bate cu 2 linguri lapte), apoi se da la cuptorul preincalzit pentru 50 minute la 170 grade. Cand este gata, se scoate si se lasa in tava sa se raceasca.


HRISTOS A INVIAT!