INGREDIENTE:
2 Kg de zmeura
1 Kg de zahar
zeama de la o lamaie
Reteta mea este in principiu una foarte simpla. Fara gelifiant, fara conservant, fara vanilie sau alte esente. Doar fructe, zahar si zeama de lamaie, aceasta din urma avand si rolul de coagulant.
Zmeura se spala si se lasa la scurs (poti folosi pentru asta o strecuratoare pentru paste). dupa ce s-au scurs, aseaza-le in cratita in care urmeaza sa fierbi dulceata, straturi: un strat de fructe, unul de zahar, si tot asa, pana le termini. Stropeste-le cu zeama de lamaie. Foloseste o cratita cu peretii grosi, de preferat neaderenti. Lasa fructele 5-6 ore, pentru ca zaharul sa se topeasca, iar ele sa lase zeama.
Fierbe-le apoi la foc mic, spumeaza de vreo doua ori cand vezi ca au facut spuma. La foc foarte mic, timpul de fierbere este de aproximativ 2 ore. Amesteca din cand in cand.
Dulceata este gata cand vezi ca zeama a scazut foarte mult si a capatat oarece consistenta, iar daca iei un strop si il scufunzi intr-un pahar cu apa rece, vei vedea ca acesta nu se va risipi in apa ci va ramane intact. Daca ti se pare dulceata prea zemoasa, nu-ti face griji - atunci cand se va raci va fi perfecta. Ai grija sa nu cazi in extrema cealalta si sa o lasi sa scada prea mult. Vei obtine o dulceata tare si putin caramelizata.
Intre timp pregateste borcanele astfel: spala-le bine apoi tine-le in cuptorul incins vreo 15 minute pentru sterilizare. Ai grija, aprinde cuptorul dupa ce ai introdus borcanele, iar daca ai un cuptor pe gaz, aseaza-le pe o tava, cu gura in sus. Altfel risti ca flacara sa le sparga. Opreste apoi cuptorul si lasa-le acolo pana la momentul umplerii.
Cand dulceata este gata, las-o vreo 5 minute apoi toarn-o in borcane. Pune capacele, strange-le bine si aseaza-le cu fundul in sus pentru o zi. Se va forma astfel un gol de aer care va impiedica alterarea lor, iar tu poti fi sigura de o dulceata minunata peste cateva luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu