180 g unt Crema:
125 g zahar fin 5 oua
1 ou 500 ml lapte
280 g faina 8 linguri de zahar
1 praf de sare 5 linguri de faina
1 lingurita praf de copt 2 lingurite esenta de vanilie
500 g capsuni bine coapte
Cerne faina intr-un bol impreuna cu praful de copt. Adauga zaharul fin, oul, sarea si untul taiat cubulete. Framanta rapid cu degetele, pana cand vei obtine un aluat consistent. Formeaza o bila, inveleste-o in folie alimentara si da-o la frigider pentru 30 minute.
Dupa 30 minute scoate aluatul din frigider, presara din belsug faina pe blatul de lucru, intinde o foaie de dimensiunea tavii, plus 3-4 cm pentru a-i acoperi peretii.
Unge cu putin unt tava de tarta (26 cm diametru) si transfera aici foaia de pe blatul de lucru. Imbraca tava , intinzand bine aluatul. Pentru ca foaia de tarta sa nu se umfle in timpul coacerii, inteap-o cu o furculita in mai multe locuri. O metoda mult utilizata pentru a preintampina umflarea si craparea foii este urmatoarea: decupeaza un cerc din hartie de copt, aseaz-o in tava peste aluat, iar deasupra imprastie o mana-doua de boabe de fasole. Greutatea lor va impiedica craparea foii de tarta.
Da tava la cuptorul preincalzit, la 170 grade pentru 30 minute, pana cand marginile devin aurii. Cand este gata, las-o la racit pe un gratar. Cand s-a racit, umple-o cu crema de vanilie, pe care o vei prepara astfel:
Intr-o oala cu fundul mai gros amesteca 5 oua, 500 ml lapte, 8 linguri de zahar, 5 linguri de faina si esenta de vanilie, folosind telul pentru a obtine o compozitie fara cocoloase. Pune-o apoi la fiert, la foc mic spre mediu, cu conditia sa amesteci continuu cu un tel. Crema se va ingrosa. Cand va capata consistenta unei smantani mai groase, ia-o de pe foc si las-o sa se racoreasca putin.
Umple apoi tarta cu crema de vanilie astfel obtinuta, presara peste aceasta capsuni taiate sferturi sau jumatati si da-o la frigider. Dupa 3-4 ore se poate consuma dar, este mult mai buna dupa o noapte de stat la frigider.
SA AVETI POFTA!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu