PANA NU DEMULT ERAM FERM CONVINSA CA NUMAI SARMALELE CU VARZA ACRA FACUTE LA CRACIUN SUNT GUSTOASE DAR, SE PARE CA M-AM INSELAT. ZILELE TRECUTE LE-AM INCERCAT PE CELE CU VARZA DULCE SI MULT MARAR. SUNT O NEBUNIE!
Ingrediente:
1 Kg carne tocata amestec (porc-vita)
2 cepe galbene
1 morcov mare
1 mana de orez cu bob rotund (exista si orez special pt sarmale de la Scotti)
1 ou crud
sare, piper, boia iute
1 lingurita cimbru uscat
4 linguri suc de rosii
3 legaturi marar verde
2 verze mici
Pentru inceput puneti la fiert intr-o oala mare vreo 2,5-3 litri de apa. Cand clocoteste opriti focul si asezati in ea cele doua verze pentru ca frunzele sa se inmoaie.
Intr-un castron amestecati carnea tocata cu: ceapa taiata fin, morcovul ras pe razatoarea cu ochiuri mici, orezul, pe care l-ati spalat in prealabil, oul crud, 2 linguri suc de rosii, sarea, piperul,boiaua iute, cimbrul uscat si 2 legaturi de marar tocate marunt, cimbrul uscat. Amestecati totul foarte bine folosind o lingura sau, asa cum imi place mie, mainile. Gustati amestecul. Este indicat ca el sa fie putin mai piperat si mai iute ca de obicei. Sa "piste" putin, cum s-ar spune.
Trecem la impaturirea sarmalelor, operatie care inspaimanta pe toata lumea. Pe mine nu. De ce? Pentru ca nu tin ca sarmalele mele sa arate STAS, una si una. Le impachetez fix dupa frunza. Bineinteles ca daca frunzele sunt prea mari le tai in doua. Asa ca, mai intai taie frunzele de pe capatana de varza (ele se vor desprinde usor daca au fost bine oparite), indeparteaza partea mai groasa a nervurii principale folosind un cutit, apoi ia cate o frunza, aseaz-o in podul palmei, pune pe ea cam o lingura cu varf de compozitie, impacheteaz-o si aseaz-o in oala. Nu uita sa pui pe fundul oalei un strat de varza toacata marunt. Continua asa, asezand sarmalele in forma concentrica, intr-un strat sau doua. Este de preferat sa folositi o cratita mai intinsa, nu chiar o oala de ciorba.
Peste sarmale turnati apa fierbinte, asa incat apa sa depaseasca sarmalele cam cu 3-4 degete, adaugati celelalte doua linguri de suc de rosii, presarati firele de patrunjel din a treia legatura, apoi acoperiti totul cu frunze, puneti capacul si dati la fiert, mai intai la foc mediu spre mare, iar mai apoi la foc domol. Din cand in cand scuturati oala pentru ca sarmalele sa "se aseze".
Cand varza s-a fiert incercati sa vedeti daca orezul si carnea s-au fiert de asemenea, iar daca da, atunci opriti focul. Daca pe timpul fierberii apa scade, mai adaugati apa dar, obligatoriu fierbinte.
SERVITI SARMALELE FIERBINTI, SIMPLE SAU CU SMANTANA. POFTA BUNA!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu