ESTE O PLACINTA TARANEASCA, APERITIV. NU CONTINE NICI MACAR UN STROP DE ZAHAR
Blatul: Umplutura:
400 g faina 400-500 g telemea sarata de vaca (oi)
1 ou 4 oua
200 g unt (margarina)
1 cub drojdie proaspata Pentru uns:
1 praf de sare 1 galbenus + 2-3 lingurite lapte
1 iaurt mic
Pune faina intr-un castron si fa o adancitura in mijloc.
Separat, dizolva drojdia in 2 linguri apa calduta (nu fierbinte), apoi toarn-o in adancitura din castronul cu faina. Mai pune aici un praf de sare, oul, untul (margarina) la temperatura camerei si iaurtul. Framanta bine. Vei obtine un aluat destul de tare. Formeaza din el o bila, infasoar-o in folie alimentara si da-o la frigider pentru vreo 30 minute.
Intre timp pregateste umplutura. Faramiteaza telemeaua cu degetele si amestec-o apoi cu cele 4 oua, batute usor in prealabil.
Dupa trecerea celor 30 minute scoate aluatul din frigider, da deoparte o bucata suficienta pentru a intinde o foaie de vreo 25 cm diametru, iar din restul intinde o foaie a carui diametru sa fie mai mare decat cel al tavii, pentru a imbraca si marginile ei (eu am avut o tava cu diametrul de 32 cm).
Aseaza cu grija foaia in tava unsa in prealabil cu putin unt (margarina), umple-o cu compozitia de branza si oua, intoarce marginile, apoi niveleaza usor. Aseaza-i apoi deasupra cea de a doua foaie, ca pe un capacel si rade putina branza deasupra lui.
Amesteca un galbenus cu 2-3 lingurite de lapte si unge marginile placintei precum si capacul din mijlocul ei. Da apoi la cuptorul preincalzit pentru vreo 45 minute la 170 grade (foc potrivit). Cand vedeti ca s-a rumenit frumos, iar branza a capatat o crusta aurie, este gata.
SA AVETI POFTA!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu