sâmbătă, 14 iunie 2014

SARLOTA DE ZMEURA - UN DESERT RACOROS SI SPUMOS

CAND AM CHEF SA CUMPAR FRUCTE SI LEGUME ADEVARATE, MA OPRESC IN PIATA DE ALIMENTE DE LA OBOR. IERI AM TRECUT PE ACOLO- TARABELE ERAU PLINE DE CIRESE, CAPSUNI, VISINE, ZMEURA, INTR-UN CUVANT: TOATE BUNATATILE DE SEZON. SI, CUM AS FI PUTUT REZISTA ZMEURII. AM LUAT-O SI AM ADUS-O ACASA. STIAM CA DIN EA VA IESI CEVA MINUNAT. PRIVESTE!

 INGREDIENTE:
450 g zmeura proaspata
5 oua
3 linguri zahar  tos
2 linguri zahar pudra 
250 ml frisca lichida
2 plicuri gelatina
vreo 20 piscoturi de sampanie

Ca sa-ti fie usor, urmeaza pasii de mai jos:

1. Eu am montat sarlota sub forma unui tort, folosind un inel detasabil. Asa ca, inainte de toate pregateste platoul. Aseaza pe el un inel detasabil de la o tava de tort. In interiorul inelului aseaza un strat de piscoturi. Restul de piscoturi taie-le in jumatate. Cu ele vei forma un grilaj, asa cum vei vedea in fotografiile urmatoare. Lasa totul in astepttere.

2. Separa galbenusurile de albusuri. Mixeaza galbenusurile cu 3 linguri de zahar tos pana obtii o crema albicioasa. Bate albusurile spuma tare impreuna cu 2 linguri zahar pudra, apoi adauga aici 250 ml frisca lichida si mixeaza foarte bine. Compozitia de albusuri si frisca isi va mari volumul. 

3. Ia 200 g zmeura si zdrobeste-o cu furculita pana obtii un piure.

4. Intr-un ibric inmoaie 2 plicuri de gelatina (Dr Otker) in 3 lingurite de apa rece. Aseaza apoi ibricul pe foc mic, amestecand continuu pana cand gelatina s-a topit. Nu lasa sa fiarba. Las-o vreo 5 minute sa se mai racoreasca apoi toarn-o peste piureul de zmeura, amestecand puternic.

6. Incorporeaza repede piureul cu gelatina in compozitia de galbenusuri si mixeaza puternic. Adauga aici compozitia de albusuri si frisca. Mixeaza puternic in continuare. Adauga apoi zmeura ramasa (opreste cateva pentru ornat) si mixeaza pana cand aceasta se va zdrobi si se va incorpora in crema.

7. Toarna compozitia in interiorul inelului, peste piscoturi. De jur-imprejur formeaza un grilaj din jumatatile de piscoturi. Deasupra aseaza fructele de zmeura ramase apoi da la frigider. Dupa vreo 4 ore sarlota s-a intarit.

8. Scoate platoul din frigider, dezlipeste compozitia de inel folosind un cutit cu lama mai lata, indeparteaza inelul. Pudreaza cu putin zahar pudra. Operatiunea este strict optionala.

O POFTA DULCE SI RACOROASA ITI DORESC!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu