sâmbătă, 14 iunie 2014

ARDEI UMPLUTI CU CARNE

A APARUT ARDEIUL GRAS ROMANESC, CEL DE SERA DESIGUR, ASA CA NU AM STAT PE GANDURI SA CUMPAR CATIVA SI SA PURCED LA PRIMII ARDEI UMPLUTI DIN VARA ASTA.
Ingrediente:
800 g - 1 Kg carne tocata mixta (porc-vita)
2 morcovi potriviti ca marime
2 cepe galbene
2 oua crude
3 linguri de orez cu bob rotund
2 linguri suc de rosii (Passata rustica - Cirio)
sare, piper dupa gust
2 lingurite boia dulce
1 lingurita rasa de cimbru uscat
12-13 ardei grasi (ai mei au fost nu prea mari)
cateva frunze de patrunjel


La inceput toaca marunt ceapa si da morcovul pe razatoarea fina. 

Pregateste apoi ardeii. Scoate cotorul fiecaruia, apoi spala-i bine si aseaza-i pe un platou cu susul in jos, ca sa se scurga de apa. Ca sa scot cotorul eu procedez asa: cu ajutorul unui cutit tai cotorul de jur-imprejur, apoi tinandu-l de codita imping cotorul inspre interior, dupa care il trag afara. Este simplu, iar ardeiul nu se va crapa daca vei lucra cu grija.  

Intr-un bol, fa o compozitie din carnea tocata, ceapa maruntita, morcovul ras, ouale, orezul, sucul de rosii, cimbrul, o lingurita de boia dulce, sarea si piperul. Amesteca bine ingredientele , folosind o lingura de lemn Gusta apoi compozitia. Acum este momentul sa asezonezi dupa gustul tau, cu sare si piper, asta in caz ca nu ai nimerit-o de la inceput. 

Ia pe rand fiecare ardei, umple-l cu compozitia de carne si aseaza-l frumos in oala, roata pe fundul cratitei, apoi pe randul urmator, ca la sarmale. Presara cateva frunze de patrunjel. Toarna peste ei apa fierbinte, cat sa-i acopere, ba chiar cu 2-3 degete mai mult. In apa de fiert mai adauga un praf de sare si o lingurita de boia dulce. Lasa-i sa fiarba la foc mijlociu spre mare la inceput, apoi micsoreaza flacara si lasa-i la foc domol. Cand vezi ca apa a scazut, iar coaja ardeiului pare ca s-a fiert, incearca unul. In principiu trebuie sa vezi daca si carnea dar mai ales  orezul sunt fierte. Daca da, atunci opreste focul. Ardeii sunt gata.


SERVESTE ARDEII UMPLUTI CA ATARE SAU  CU SMANTANA.
 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu