sâmbătă, 21 iunie 2014

TORT CU SPUMA DE CAPSUNI

DECAT SA ADMIRAM EXTERIORUL,

MAI BINE DEGUSTAM INTERIORUL. O COMBINATIE DEOSEBITA DE INGREDIENTE. PARFUM DE CAPSUNI, MENTA SI TRANDAFIRI 
 Blatul:
180 g unt                                                                            Crema:                                                  
150 g zahar fin                                                                      400 ml frisca lichida
4 oua                                                                                      3 lingurite zahar pudra
100 ml frisca lichida                                                             1 plic intaritor frisca
300 g faina                                                                             500 g capsuni
1 lingurita praf de copt
Siropul:
500 ml apa
4 linguri de zahar
1 lingurita esenta trandafiri
1 lingurita esenta vanilie
3-4 frunze de menta
Separa galbenusurile de albusuri. 
Bate albusurile spuma tare, ca la pandispan.
Intr-un bol, mixeaza untul cu zaharul pana ce zaharul se topeste. Daca vei folosi zahar fin, operatiunea va dura foarte putin. Adauga pe rand cate un galbenus si mixeaza dupa fiecare. Inglobeaza, putin cate putin frisca lichida (nebatuta). Mixeaza in continuare. In final, amesteca faina cu praful de copt si incorporeaz-o in compozitia de mai sus, cu grija, ca sa nu te umpli de praf de faina. Vei obtine un aluat destul de consistent. Acum este timpul sa incorporezi albusurile batute spuma, cu grija, amestecand usor prin rasturnare, de sus in jos.Compozitia se va fluidiza usor. 
Unge bine cu unt o forma de tort (22-24 cm diametru), toarna compozitia si niveleaz-o usor, apoi da tava la cuptor la 160-170 grade, pentru vreo 45 minute. Nu uita sa incingi cuptorul inainte. Este absolut obligatoriu in cazul blaturilor pentru tort. Cand este gata (a crescut si s-a rumenit bine), scoate-l din cuptor si lasa-l la racit  pe un gratar. 

In timp ce blatul este in cuptor, pregateste crema:

Bate frisca impreuna cu zaharul pudra si 1 plic de intaritor pentru frisca. Adauga apoi capsunile taiate in sferturi. Cam 300 g din cantitatea de 500 g de care am pomenit mai sus. Mixeaza foarte bine. Vei vedea cum capsunile se vor zdrobi, iar crema va capata o culoare rozalie. Da-o la frigider pana la folosire. 

Pentru sirop, fierbe apa impreuna cu zaharul. Cand incepe sa clocoteasca opreste focul. Adauga esenta de trandafiri si esenta de vanilie. Mai pune aici 3-4 frunze de menta si acopera vasul. Lasa vreo 5 minute sa se infuzeze, apoi scoate frunzele.

Cand blatul s-a racit, taie-l  in doua jumatati si treci la montarea tortului, astfel: aseaza primul blat pe platou, insiropeaza-l bine (mai ales pe margini), unge-l cu jumatate din crema, presara peste crema jumatati de capsuni, apoi acopera cu al doilea blat, pe care l-ai insiropat in prealabil, cu grija, ca sa nu se rupa. Este bine sa nu insiropezi foarte tare al doilea blat, urmand ca dupa ce l-ai asezat peste primul, sa-l mai insiropezi putin. Unge-l cu restul de crema si orneaza dupa bunul plac cu jumatati de capsuni, coacaze rosii, frunze de menta. Lasa-l la frigider peste noapte. A doua zi va fi perfect.

POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu