vineri, 13 iunie 2014

DULCEATA (GEM) DE VISINE

ESTE PENTRU A DOUA OARA IN VIATA MEA CAND FAC ASA CEVA SI POT SA SPUN CA SUNT MAI MULT DECAT MULTUMITA DE CE MI-A IESIT. ASA CA, NU EZITA SA INCERCI SI TU. ESTE SIMPLU, IAR TOT CE TREBUIE SA FACI ESTE SA RESPECTI INTOCMAI SFATURILE MELE. SI, SPUN ASTA PENTRU CA DESI AM CITIT TOT FELUL DE RETETE, DACA NU AS FI INTERVENIT PUTIN ASUPRA LOR, NU STIU CE MI-AR FI IESIT .

 Ingrediente:
2 Kg visine (fara samburi)
1 Kg de zahar
sucul de la 1/2 de lamaie (eu am folosit sucul de la o limeta)

Spala visinele si scoate-le samburii (exista in comert aparate de scos samburi - daca nu vrei sa migalesti prea mult).

Aseaza-le in vasul in care urmeaza sa faci dulceata (eu am folosit o oala cu pereti antiaderenti), alternand un strat de visine, unul de zahar. Adauga deasupra sucul de lamaie si lasa deoparte pentru vreo 4-5 ore (unii indica 10-12 ore la frigider). Eu nu vad de ce. Dupa 5 ore, la temperatura camerei, zaharul s-a topit, iar fructele au lasat suficienta zeama. 

Amesteca usor fructele, folosind o lingura de lemn si pune dulceata la fiert. Fierbe  la foc foarte mic, eu am avut si un inaltator pe ochiul de la aragaz. Oricum, este foarte bine sa ai o oala cu fundul dublu sau mai gros. Cand incepe sa fiarba, spumeaza de vreo doua ori. Din cand in cand, nu uita sa amesteci cu grija. Dupa 1 ora si 45 minute fix,  dulceata a fost gata. Nu trebuie lasat mai mult. Chiar daca ti se pare ca dulceata este prea zemoasa, nu-ti face probleme. Cand se va raci va fi numai buna. Daca se incheaga prea mult, capata aspectul de caramelizat.

Spala bine cateva borcane si aseaza-le in cuptorul de la aragaz pentru sterilizare. Aprinde cuptorul si lasa-le vreo 15 minute, cam la 175 grade. 

Cand dulceata este gata, las-o vreo 10-15 minute sa se racoreasca, apoi toarn-o in borcane. Pune capacul (daca ai sterilizat borcanele nu trebuie sa le mai capsezi) si aseaza borcanele pe masa,cu fundul in sus. Este bine sa le tii asa o zi intreaga. Ele vor face vid si poti fi sigura ca vor fi bune la iarna.

FARA CONSERVANTI, DOAR FRUCTE SI ZAHAR!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu