Ingrediente:
2 Kg visine (fara samburi)
1 Kg de zahar
sucul de la 1/2 de lamaie (eu am folosit sucul de la o limeta)
Spala visinele si scoate-le samburii (exista in comert aparate de scos samburi - daca nu vrei sa migalesti prea mult).
Aseaza-le in vasul in care urmeaza sa faci dulceata (eu am folosit o oala cu pereti antiaderenti), alternand un strat de visine, unul de zahar. Adauga deasupra sucul de lamaie si lasa deoparte pentru vreo 4-5 ore (unii indica 10-12 ore la frigider). Eu nu vad de ce. Dupa 5 ore, la temperatura camerei, zaharul s-a topit, iar fructele au lasat suficienta zeama.
Amesteca usor fructele, folosind o lingura de lemn si pune dulceata la fiert. Fierbe la foc foarte mic, eu am avut si un inaltator pe ochiul de la aragaz. Oricum, este foarte bine sa ai o oala cu fundul dublu sau mai gros. Cand incepe sa fiarba, spumeaza de vreo doua ori. Din cand in cand, nu uita sa amesteci cu grija. Dupa 1 ora si 45 minute fix, dulceata a fost gata. Nu trebuie lasat mai mult. Chiar daca ti se pare ca dulceata este prea zemoasa, nu-ti face probleme. Cand se va raci va fi numai buna. Daca se incheaga prea mult, capata aspectul de caramelizat.
Spala bine cateva borcane si aseaza-le in cuptorul de la aragaz pentru sterilizare. Aprinde cuptorul si lasa-le vreo 15 minute, cam la 175 grade.
Cand dulceata este gata, las-o vreo 10-15 minute sa se racoreasca, apoi toarn-o in borcane. Pune capacul (daca ai sterilizat borcanele nu trebuie sa le mai capsezi) si aseaza borcanele pe masa,cu fundul in sus. Este bine sa le tii asa o zi intreaga. Ele vor face vid si poti fi sigura ca vor fi bune la iarna.
FARA CONSERVANTI, DOAR FRUCTE SI ZAHAR!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu