Ingrediente:
12 foi de lasagne
500 g carne tocata de vita (amestec porc-vita)
1 ceapa
3 catei usturoi
sare, piper, boia dulce
3 lingurite ulei de masline
250 g branza de burduf (branza sarata)
200 ml smantana lichida pentru gatit
100 g parmezan
o mana de frunze de busuioc proaspat
(Cantitatile sunt pentru 4 portii mari; daca doriti pentru 2 portii, reduceti cantitatile la jumatate)
1. Infierbantati intr-o oala vreo 2 litri de apa, in care nu uitati sa adaugati o lingurita de sare. Cand clocoteste, scufundati in ea foile de lasagne, pentru 3-4 minute. Apoi scurgeti, treceti foile sub un jet de apa rece, scoateti-le si asezati-le una langa alta, pe o bucata de folie alimentara.
2. Intr-o cratita, puneti 1-2 lingurite de ulei de masline si caliti usor ceapa impreuna cu usturoiul, ambele tocate marunt (atata cat ceapa sa devina stravezie). Apoi adaugati carnea tocata, sare, piper dupa gust, cam o lingurita rasa de boia dulce, amestecati cu o lingura de lemn si lasati totul la calit impreuna, timp de vreo 10 minute. Amestecati mai tot timpul, asa incat amestecul sa nu se lipeasca.
3. Pentru sosul alb, eu procedez asa: intr-o cratita pun o lingurita de ulei de masline. Cand incepe sa se infierbante adaug cei 200 ml smantana pentru gatit, foarte putina sare (parmezanul este si el sarat), putin piper. Cand smantana incepe sa clocoteasca adaug 100 g parmezan ras. Sosul se va ingrosa si va deveni destul de consistent. Opresc focul si adaug o ploaie de busuioc verde, tocat marunt.
4. Treceti la montarea lasagnei: ungeti o tava dreptunghiulara (de preferat ceramica) cu putin ulei de masline, asezati una langa alta (suprapunandu-le putin) 4 foi de lasagne, intindeti pe ea amestecul de carne, asezati urmatoarele 4 foi, la fel ca pe primele, peste ele imprastiati branza de burduf. In final asezati ultimul strat de foi, iar peste el sosul alb. Dati la cuptor pentru 30-40 minute la temperatura medie (160-170 grade). Cand suprafata ei capata aspectul de gratinat, puteti fi siguri ca este gata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu