joi, 27 martie 2014

TARTA CU PERE SI GHIMBIR

ESTE O RETETA  A LUI GORDON RAMSEY PE CARE,  IL IUBESC   PUR SI SIMPLU. DACA VA PLACE GUSTUL DULCE-IUTE FOLOSITI GHIMBIR. DACA NU VA PLACE GHIMBIRUL FOLOSITI DOAR PERE. TARTA ESTE MINUNATA ORICUM. 


Aluatul:
175 g unt plus extra pentru uns tava                               7-8 pere coapte (relativ moi) sau  din compot
2 oua                                                                            o bucata de ghimbir, cam cat un deget 
150 g zahar pudra                                                         2-3 linguri zahar brun
400 g faina                                                                 
1 praf de copt                                                               1 lingurita praf de scortisoara
1 praf de sare                                                                coaja rasa de lamaie
1 lingurita esenta de vanilie                                             1 galbenus pentru uns aluatul plus 1 lingura de lapte

Pentru aluat pune intr-un castron untul taiat cuburi, zaharul, cele 2 oua, praful de sare si esenta de vanilie. Amesteca repede cu varful degetelor, dupa care incorporeaza faina pe care ai amestecat-o intim cu faina. Framanta rapid. Vei obtine un aluat tare. Fa din el o bila, acoper-o cu  folie si da-o la frigider pentru vreo 30 minute.

Intre timp curata perele de coaja si taie-le sferturi. Curata ghimbirul si taie-l feliute subtiri.

Pune cuptorul la 170-180 grade. Unge cu unt o tava. Eu am folosit o tava ceramica mare, cu diametrul de 30 cm.

Scoate aluatul din frigider si intinde o foaie cam de o jumatate de cm pe o planseta presarata cu faina.  Ruleaz-o pe sucitor si aseaz-o cu grija in tava unsa cu unt. Aseaza pe foaie rondelele de ghimbir. Presara peste ele zahar brun. Aseaza apoi perele taiate sferturi. Presara si peste ele zahar , coaja rasa de lamaie si un praf de scortisoara.

Trage apoi marginile aluatului peste pere, asa cum am facut eu in poza de mai sus. Amesteca un galbenus de ou cu o lingura de lapte si unge, cu o perie de bucatarie, aluatul de pe margine. Vezi poza de mai sus.

Da la cuptor, la 170 grade pentru 35-40 minute. Dupa vreo 25 minute de copt, cand aluatul s-a maronit, acopera tava cu folie de aluminiu si mai coace vreo 10 minute. Astfel perele se vor inmuia mai bine si toate aromele- vanilie, scortisoara, coaja de lamaie- se vor regasi in tarta noastra.

POFTA BUNA!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu