Pentru umplutura:
1 kg carne tocata amestec porc-vita (reteta originala este cu carne de miel)1 lingura ulei
1 ceapa mare
1 morcov mare
1 ou
sare, piper negru
frunze de salvie, rozmarin
200 ml suc de rosii
100 g telemea de oi framantata
Pentru piure:
1 Kg cartofi albi pentru piure
2 oua
cam 200 g telemea de oi framantata
sare, piper negru
1. Curata cartofii, taie-i sferturi si pune-i la fiert in apa cu putina sare.
2. Da pe razatoare morcovul si ceapa.Toaca marunt frunzele de salvie si pe cele de rozmarin
3. Pune la foc mic intr-o cratita, o lingura de ulei si carnea tocata, iar cu ajutorul unei linguri de lemn incepe sa faramitezi carnea. Dupa vreo 5 minute adauga ceapa si morcovul ras, plus o cescuta de apa calda si sare dupa gust (mare atentie la sare, branza este si ea sarata). Lasa sa fiarba pana scade apa. Adauga sucul de rosii , ierburile tocate si piper negru, macinat mai grosier. Mai lasa vreo 5 minute la fiert dupa care, incorporeaza un ou crud amestecand cu putere, iar in final incorporeza cam 100 de grame din telemeaua de oi. Da la racit, la temperatura camerei.
4. Intre timp cartofii pentru piure s-au fiert, scurge-i foarte bine si paseaza-i bine cu o presa pentru cartofi sau un zdrobitor manual. Amesteca-i cu 2 oua batute si branza fframantata, iar apoi adauga si niste piper negru grosier. Piureul obtinut trebuie sa fie tare, teapan ca sa zic asa.
5. Ia o tava (la cantitatile de mai sus eu am folosit o tava 33x24 cm; a iesit cam mult dar, pentru 2-3 persoane recomand jumatate din cantitate) si pune in ea umplutura de carne tocata, niveleaza frumos, apoi intinde piureul. Peste acesta mai rade niste branza si da-o la cuptor la foc mediu. Cand s-a gratinat este gata.
MINUNATA PENTRU O MASA IN FAMILIE SAU UNA CU PRIETENII. MERITA EFORTUL!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu