6 oua 1 Kg mere (de preferat mai tari)
6 linguri zahar tos (alb) 100 grame unt
6 linguri faina 5 linguri zahar brun
1 lingurita praf de copt 1 lingurita praf de scortisoara
1 lingurita zeama de lamaie 1/2 lingurita ghimbir macinat
1 praf de sare 1/2 lingurita cuisoare macinate
1 lingurita esenta de vanilie 1 varf de lingurita praf de nucsoara
2 linguri pesmet
1. Se ia o tava (eu am folosit una dreptunghiulara de 30x20 cm dar este mai indicat a se folosi una rotunda cu diametrul de 22-24 cm). Untul, la temperatura camerei se intinde pe toata suprafata ei, avand grija sa nu ramana locuri neunse.
2. Merele se curata de coaja si cotoare, apoi se taie felii subtiri. Se aseaza in tava, una dupa alta, ca niste solzi.
3. Intr-un bol se face un amestec din praful de scortisoara, ghimbir, cuisoare si nucsoara care se presara deasupra merelor. Dupa ce am imprastiat pretioasele condimente, presaram si cele 5 linguri de zahar brun.
4. Tava, care va arata cam asa,
se da la cuptor, la foc potrivit (160-170 grade) pentru 25-30 minute.
In timp ce merele se coc in cuptor, pregatim pandispanul astfel:
1. Separam albusurile de galbenusuri.
2. Galbenusurile impreuna cu cele 6 linguri de zahar si 1 lingurita esenta de vanilie se mixeaza la viteza maxima pana cand zaharul se topeste, iar crema obtinuta capata o culoare albicioasa.
3. Albusurile, impreuna cu un praf de sare, se bat spuma tare, cu ajutorul unui tel (atat la pandispan, cat si la bezea este indicat sa folosim telul si nu mixerul). Spuma obtinuta trebuie sa fie atat de consistenta incat daca intoarcem vasul aceasta sa nu curga.
4. Intr-un pahar stingem praful de copt cu 1 lingurita zeama de lamaie si il amestecam in crema de galbenusuri.
5. In final incorporam cele 6 linguri de faina si spuma de albus in crema de galbenusuri, alternand 1 lingura de faina, una de albus si, tot asa, amestecand cu un tel de sus in jos. Aluatul obtinut va fi moale (curgator) si pufos totodata.
Dupa 30 minute scoatem tava cu mere din cuptor, lasam sa se raceasca vreo 5 minute, presaram cele 2 linguri de pesmet, iar apoi turnam compozitia de pandispan. O nivelam usor cu o lingura si o dam la cuptor, la foc mic (160 grade) pentru inca vreo 35 minute. Nu deschide usa cuptorului in timpul coacerii. In mod sigur dupa trecerea celor 30-35 minute, va fi gata.
Cand o vei scoate din cuptor prajitura va arata cam asa,
Las-o sa se raceasca in tava. Loveste usor, de cateva ori tava de masa pentru ca merele sa se desprinda de pe fund. Cand vei constata ca s-a racit, este timpul sa intorci prajitura asa: asezi pe tava un platou (daca ai folosit o tava rotunda) sau o planseta de lemn (daca ai folosit una dreptunghiulara), apuca de marginile lor cu amandoua mainile si, cu o miscare brusca rastoarna prajitura. Ridica apoi tava. Acum prajitura rasturnata va arata cam asa,
SE TAIE IN PATRATE SI SE SERVESTE SIMPLA SAU GARNISITA CU PUTINA FRISCA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu