joi, 4 decembrie 2014

TARTA CU GEM DE VISINE


INGREDIENTE:
300 g faina
1 praf de copt
100 g zahar pudra
2 galbenusuri
200 g unt
 1 lingurita esenta de vanilie
1 praf de sare
1 borcan mic de gem (cam 400 g )
1 lingurita de coaja rasa de lamaie
1 galbenus + 2 lingurite de lapte pentru uns 

Amesteca faina cu praful de copt si aseaz-o intr-un castron. Adauga un praf de sare, untul (la temperatura camerei), zaharul, cele 2 galbenusuri si esenta de vanilie. Framanta ingredientele, iar din aluatul obtinut formeaza o bila, acoper-o cu folie alimentara si tine-o la frigider cam o ora.

Dupa o ora, scoate aluatul de la frigider si imparte-l in doua: un sfert din cantitea de aluat las-o in continuare la rece, iar din restul de trei sferturi intinde o foaie cu diametrul putin mai mare decat cal al tavii de copt. Transfera foaia in tava si, folosindu-ti degetele ridica aluatul pe marginea tavii. Amesteca gemul cu coaja rasa de lamaie si toarna-l peste foaia de tarta, in strat nu prea gros. 

Din aluatul ramas in frigider mai intinde o foaie, tai-o in fasii si formeaza din ele un grilaj la suprafata tartei. Amesteca un galbenus cu doua lingurite de lapte si unge cu el grilajul si marginile tartei. Da-o la cuptorul preincalzit, pentru 45-50 minute la 170-180 grade. Cand este gata scoate tarta din cuptor si las-o sa se raceasca.


ORANGE CAKE - CU CACAO SI SIROP DE PORTOCALE

EXCELENTA PENTRU CAFEA SAU CEAI

INGREDIENTE:
200 g unt (la temperatura camerei)
150 g zahar fin
200 g faina
1 lingurita praf de copt
2 linguri de smantana
2 lingurite cacao
1 lingurita esenta de vanilie
coaja rasa si sucul de la o portocala mare
2 linguri zahar
un baton vanilie
4-5 cuisoare

Intr-un castron mixeaza untul moale cu zaharul fin pana cand acesta se topeste. Adauga apoi ouale, unul cate unul, mixand  dupa fiecare, precum si esenta de vanilie, o lingurita coaja rasa de portocala si 2 lingurite din sucul de portocale. Incorporeaza apoi faina amestecata cu praful de copt, iar in final cele 2 linguri de smantana. Mixeaza bine. Aluatul obtinut va fi moale si fin. 


Acopera cu hartie de copt fundul unei tavi (diametru 23 cm) si toarna aici trei sferturi din aluat. In sfertul de aluat ramas incorporeaza 2 lingurite de cacao apoi toarna-l in tava, niveland frumos la suprafata.

Aseaza tava in cuptorul preincalzit si coace la 170 grade timp de 50 minute. Fa testul coacerii cu o scobitoare,  iar daca ai constatat ca este coapta, scoate tava si lasa prajitura la racit. Cand s-a racit complet aseaz-o  pe un platou si insiropeaz-o cu un sirop preparat astfel:
Amesteca intr-un ibric sucul de portocale ramas (cam 250 ml), coaja de portocala,2 linguri de zahar, batonul de vanilie si cuisoarele. Aseaza-l pe foc si fierbe siropul pana cand acesta se incheaga putin (lasa-l sa dea cateva clocote). Strecoara-l si insiropeaza cu el prajitura.


miercuri, 26 noiembrie 2014

COZONAC "CHRISTMAS" - CU MERISOARE, STAFIDE, COACAZE SI ALTE FRUCTE USCATE

DE CE L-AM NUMIT "CHRISTMAS"? SIMPLU - PENTRU CA ARE IN COMPONENTA LUI UN INGREDIENT APROAPE NELIPSIT DIN RETETELE DE CRACIUN - FRUCTELE USCATE- SI PENTRU CA L-AM NINS CU MULT ZAHAR PUDRA

 INGREDIENTE:
1Kg faina
250 ml lapte caldut
3 oua
300 g unt
200 g zahar
2 plicuri drojdie uscata
coaja rasa de la o portocala
2 lingurite esenta de vanilie
un praf de sare
un pahar mic de ulei pentru framantat
300 g fructe uscate (aici: merisoare, stafide brune, coacaze)
50 g unt topit pentru uns
zahar pudra pentru decor

Dizolva drojdia in laptele caldut, adauga 3-4 linguri de faina, amesteca bine, acopera vasul si lasa amestecul la dospit pentru aproximativ o ora.
Pune intr-un castron faina, fa o adancitura in mijlocul ei, adauga un praf de sare, ouale, untul tinut la temperatura camerei, 2 lingurite esenta de vanilie si coaja rasa de la o portocala. Dupa ce a stat o ora la dospit adauga amestecul de lapte si drojdie (maiaua) in castronul cu faina si celelalte, apoi framanta pana cand obtii un aluat consistent (nu va fi nici moale dar nici foarte tare). La framantat toarna pe mana ulei din cand in cand. El va face ca aluatul sa nu ti se mai lipeasca de degete. Dupa vreo 10 minute de framantat adauga in aluat fructele uscate si framanta inca putin (cam 5 minute).
Unge cu unt 2 tavi de cozonac, imparte aluatul  in doua,
formeaza cu mana 2 cozonaci de forma ovala alungita, aseaza-l pe fiecare in tava lui, unge deasupra cu unt topit si lasa-i asa vreo 20 minute. In acest timp incalzeste cuptorul. 

Cand cuptorul s-a incins pune cozonacii la copt. Eu i-am tinut cam o ora, la 160 grade, pe prima treapta. Daca nu ai cuptor electric, eu zic sa-i coci la foc relativ mic. 

Cand vezi ca s-au rumenit bine, cam dupa o ora spuneam, scoate-i si lasa-i sa se raceasca  in tava. Cand s-au racit pudreaza-i cu mult praf de zahar. 

POFTA BUNA!

duminică, 23 noiembrie 2014

COZONAC CU NUCA SI CACAO

 INGREDIENTE:
1 Kg faina
300 g zahar
4 oua
200 g unt
400 ml lapte
2 cuburi drojdie (80 g)
1 pahar mic de ulei (pentru framantat)
2 lingurite esenta de vanilie
coaja rasa de la o portocala
200 g nuci macinate 
100 g nuci caju (macinate)
3 linguri cacao
100 g zahar
1 lingurita rom
1 galbenus pentru uns cozonacii + 2 lingurite de lapte + 1 lingura zahar brun

Aluatul:
Separa galbenusurile de albusuri. Da apoi albusurile la frigider pana la folosire.
Pune faina intr-un castron si fa o adancitura in mijlocul ei. Amesteca drojdia cu o lingurita de zahar, iar lichidul obtinut toarna-l in adancitura din mijlocul fainii. Mai adauga aici un praf de sare si cele 4 galbenusuri.
Intr-o cratita pune la fiert laptele  cu zaharul, coaja rasa de portocala si esenta de vanilie. Cand au dat primele clocote ia cratita de pe foc si adauga untul. Amesteca pana ce acesta se va topi  si lasa apoi compozitia sa se raceasca.
Cand compozitia s-a mai racit, ea fiind doar calduta, adaug-o peste faina si incepe sa framanti vartos, cam 15-20 minute, turnand din cand in cand pe mana ulei, pana cand aluatul nu se va mai lipi de degete si va forma basici. Se acopera cu folie alimentara, apoi cu un prosop gros si se lasa la dospit, intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer.  

Umplutura: 
Bate albusurile spuma tare.

Cele 300 g de nuci macinate (daca nu ai caju le poti inlocui cu nuci obisnuite) se amesteca impreuna cu zaharul, esenta de rom, cacaoa si albusurile batute spuma tare.

Cand vezi ca aluatul si-a dublat volumul, treci la modelarea cozonacului. Ia 2 tavi (de cozonac) si unge-le cu putin unt. Unge cu ulei blatul de lucru. Imparte aluatul in doua. Ia prima bucata si intinde o foaie, cu mainile (fara sucitor) cam de lungimea tavii. Unge foaia cu un strat subtire de umplutura. Nu pune un strat prea gros, chiar daca risti sa ramai cu umplutura nefolosita. Poti sa ramai cu cozonacul necopt in interior, asa ca nu te lacomi. Ruleaza cozonacul si aseaza-l in tava. Procedeaza la fel si cu cel de al doilea. Mai lasa-i sa creasca in tava vreo 15-20 minute. Tot acum aprinde si cuptorul pentru a-l preincalzi.

Amesteca un  galbenus cu 2 lingurite de lapte si unge cu acest amestec cozonacii inainte sa-i dai la cuptor. Presara deasupra putin zahar brun. Da-i la cuptor, la 160 grade (foc mediu) pentru aproximativ 50 minute, pana se rumenesc frumos. Cand sunt gata scoate-i, pudreaza-i cu zahar  si lasa-i sa se raceasca in tava. 

SA AI SPOR!

sâmbătă, 22 noiembrie 2014

SUPA-CREMA DE DOVLEAC

INGREDIENTE:
1,5 Kg  dovleac 
1 ceapa
1 catel de usturoi
3 linguri ulei de masline
1 litru supa de pui sau legume
1/2 lingurita chimen macinat
1/2 lingurita coriandru macinat
1/2 lingurita praf de nucsoara 
1/2 lingurita praf de scortisoara
un praf de piper alb macinat
un praf de sare
100 ml smantana lichida pentru gatit

1. Dovleacul (placintar) se curata de coaja si seminte apoi se taie cuburi potrivit de mari.
2. Se face o supa dintr-un litru de apa fierbinte si 2 cuburi Knorr sau Maggi  de pui (de legume).


3. Se soteaza in uleiul de masline, timp de  3-4 minute ceapa si usturoiul tocate marunt. Se adauga condimentele: chimen, coriandru, nucsoara, scortisoara si se mai  soteaza vreme de inca un minut. Vei simti cum toate condimentele isi dezvolta aromele. Adaugi dovleacul taiat cuburi si supa pe care ai preparat-o deja, dupa care lasi sa fiarba la foc mediu pana cand cuburile de dovleac s-au inmuiat, iar zeama a scazut cam la jumatare. La sfarsit potriveste de sare (cu grija deoarece cuburile de supa deja contin sare). Adauga si un praf de piper alb.


4. Opreste focul si, folosind blenderul de mana mixeaza supa. Pune din nou la foc mic crema obtinuta si adauga 100 ml smantana  lichida. Mai fierbe un minut si gata.

ATENTIE!  Inlocuind cuburile de supa de pui cu cele de legume, iar smantana din lapte cu smantana vegetala vei obtine o delicioasa supa-crema de post. Si, inca ceva, smantana poate fi optionala.

LA SERVIRE PRESARA UN PRAF DE SCORTISOARA. POFTA BUNA!

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

PLACINTA CU DOVLEAC

 PENTRU ALUAT:
400 g faina
200 g unt (margarina)
1 ou
1 cutie mica de iaurt
1 cub de drojdie proaspata
2 lingurite de zahar
1 praf de sare
UMPLUTURA:
1 kg  de pulpa de dovleac (un dovleac de vreo 1, 3 Kg)
6 linguri zahar brun (alb)
50 g unt
2 lingurite praf de scortisoara
un varf lingurita nucsoara
un varf  lingurita turmenic (curcuma)
1 plic zahar vanilat bourbon
1 lingura pesmet fin (gris)
Mai ai nevoie de un galbenus si 2-3 lingurite lapte pentru uns, precum si zahar pudra pentru ornat.

In primul rand pregateste umplutura. Curata dovleacul, taie-l cuburi si da-l pe razatoarea cu ochiuri mai sau marunteste-l folosind un robot. Amesteca-l apoi cu zaharul, scortisoara, vanilia, nucsoara si turmenicul. Pune umplutura la calit impreuna cu cele 50 g unt pentru vreo 15 minute, amestecand din cand in cand. Cand vezi ca dovleacul s-a inmuiat da-l la o parte si amesteca-l cu pesmetul. 

Pentru aluat, pune faina intr-un bol, iar in mijlocul ei adauga oul, un praf de sare si untul rece taiat cubulete. Intr-o cana amesteca drojdia proaspata cu cele 2 lingurite de zahar pana devine lichida. Toarn-o peste faina, mai adauga aici continutul unui iaurt mic (bine scurs) si framanta  bine cu mana, pana cand toata faina se va incorpora, iar aluatul va fi elastic si fin. Formeaza o bila, acoper-o cu folie alimentara si da-o la frigider pentru 30 minute.

Cand au trecut cele 30 minute scoate aluatul si intinde 2 foi: una cu diametrul cat fundul tavii, iar a doua ceva mai mare, asa incat sa o poti ridica pe peretii formei. Pune in forma foaia mai mare, adauga umplutura, iar deasupra acopera cu foaia mai mica. Bate un galbenus cu 2-3 lingurite de lapte, unge foaia de deasupra si da la cuptorul preincalzit pentru 50 minute la foc mediu (170 grade). Cand s-a rumenit frumos scoate placinta din cuptor, Pudreaz-o cu zahar si serveste-o rece.


vineri, 7 noiembrie 2014

CHUTNEY DE MANGO SI MERE

 INGREDIENTE:
4 fructe de mango 
3 mere (aprox 500 grame)
1 bucata de ghimbir (cam 3 cm)
2 cepe mari
2 catei de usturoi
1 ardei iute verde (1/2 daca nu ai unul mic)
4 linguri ulei de floarea-soarelui
500 g zahar
300 ml otet de mere
2 bete (batoane) de scortisoara 
1 lingura seminte chimion
1 lingurita cardamom
1 lingurita turmrnic macinat (curcuma)
1 lingurita sare

Curata mango de coaja, apoi taie-l cubulete cu latura cam de 2 cm. Procedeaza la fel cu merele. Toaca ceapa, usturoiul si ardeiul iute  foarte fin. Taie ghimbirul in feliute foarte subtiri. Dupa ce ai facut toate acestea, ia o cratita cu fundul mai gros, ca pentru gem si urmeaza pasii urmatori:

Uleiul, ceapa tocata fin, ghimbirul, ardeiul iute, chimionul, cardamomul si betele de scortisoara se calesc impreuna la foc domol, pentru vreo 7-8 minute, pana cand ceapa s-a inmuiat.

Adaugam cuburile de mango si mere, praful de turmenic si zaharul. Amestecam si le lasam sa fiarba la foc mediu timp de vreo 15 minute, pana ce fructele se vor inmuia.
Dupa 15 minute adaugam o lingurita de sare si otetul. dam focul la mare si lasam sa fiarba. Chutney-ul este gata cam dupa 40-45 minute, atunci cand zeama va scadea foarte mult, iar sosul se va ingrosa. Nu uita sa amesteci din cand in cand.

Se toarna in borcane sterilizate, se sigileaza si se da la rece. Se poate servi si imediat. Poate fi pastrat, in conditii optime, pana la un an.

SERVESTE-L CU CARNE, PESTE, BRANZETURI. PE TIMP DE IARNA ESTE UN RASFAT.

SUPA-CREMA DE LINTE VERDE CU CHIMEN

 INGREDIENTE:
250 g  linte verde
1 morcov
1 pastarnac
1 ceapa 
2 catei usturoi
2 linguri ulei floarea-soarelui
1 lingurita chimen macinat
sare dupa gust

Lintea se spala in 2-3 ape, apoi se lasa la inmuiat in apa rece pentru o ora.

Ceapa impreuna cu usturoiul se calesc pentru 4-5 minute in cele 2 linguri de ulei, pana devin translucide.

Dupa ce a stat la inmuiat lintea se pune la fiert impreuna cu morcovul si pastarnacul tocate marunt, precum si 1,5 l apa rece. Cand morcovul si pastarnacul  s-au fiert, iar lintea de asemenea, le scoatem si le punem in vasul blenderului sau un alt vas cu peretii mai inalti. Tot aici adaugam ceapa si usturoiul care au fost in prealabil calite, sare dupa gust si chimenul macinat. Le mixam pana devin crema, adaugand din zeama in care a fiert lintea, pana obtinem consistenta dorita.

ORNEAZA CU FRUNZE DE MENTA SI SERVESTE CU PAINE PRAJITA  

joi, 6 noiembrie 2014

PERE MURATE CU GHIMBIR - DELICIU DE SARBATORI

O GARNITURA EXCELENTA PENTRU  FRIPTURA RECE SI  TOT SOIUL DE BRANZETURI

AI NEVOIE DE:
1,5 Kg pere (de dimensiune mica si mai tari)
500 ml otet de mere
500 g zahar
1 potocala
1 bucata de ghimbir (cam 5 cm lungime)
4 foi de dafin
1 lingurita boabe de piper negru 

Mai intai perele se curata de coaja si cotoare, apoi se taie in sferturi.

Intr-o cratita mai larga se pun la fiert: otetul, zaharul, coaja de portocala (portocala se decojeste folosind un curatitor pentru cartofi), sucul de la o portocala, ghimbirul taiat in felii subtiri, frunzele de dafin si boabele de piper. Se amesteca pentru ca zaharul sa se topeasca.


Atunci cand incepe sa fiarba (apar primele clocote), se adauga perele si se lasa, la foc foarte mic, sa fiarba impreuna  pentru 15 minute. Apoi perele se scot, iar lichidul se lasa in continuare sa fiarba, la foc mare, paca cand aproximativ un sfert din compozitie se va evapora.

Perele se aseaza in borcanele deja sterilizate (pentru sterilizare borcanele se tin 10-15 minute in cuptor la 180 grade), iar peste ele turnam lichidul fierbinte, avand grija sa le acoperim. Sigilam borcanele si le dam la rece. Se poate servi cam dupa doua luni.


miercuri, 5 noiembrie 2014

PRAJITURA CU MERE SI BEZEA (RETETA DE LA PAULA)

 INGREDIENTE:
200 g unt (margarina)
150 g zahar (fin - se topeste mai repede)
4 galbenusuri
450 g faina
1 praf de copt
Umplutura:
1,5 Kg mere
5 linguri zahar
2 lingurite scortisoara macinata
1 lingura pesmet (gris)
Pentru bezea:
4 albusuri
4 linguri zahar pudra


Faina amestecata cu praful de copt se framanta impreuna cu untul rece taiat cubulete, zaharul si cele 4 galbenusuri. Din aluatul obtinut se formeaza o bila, se infasoara in folie alimentara si se da la frigider pentru vreo 30 minute, timp in care se pregateste umplutura.

Merele se curata de coaja si cotoare, se rad pe razatoarea mare, apoi le amestecam cu  zaharul si scortisoara. Daca ti se pare ca au lasat prea multa zeama le poti stoarce putin, inainte sa adaugi zaharul si scortisoara.

Din aluat se intinde o foaie de dimensiunea tavii (eu am folosit o tava dreptunghiulara 32 x 22 cm dar ar fi foarte bine sa fie cu 2-3 cm mai mare pentru ca foaia de la baza prajiturii sa iasa mai subtire). Se transfera foaia in tava cu ajutorul sucitorului. Nu se unge cu nimic, iar daca ai dificultati, in sensul ca foaia s-a rupt, o poti retusa direct in tava, folosind un sucitor mic sau propriile degete. Peste foaie presara o lingura de pesmet (gris). Intinde deasupra umplutura de mere, niveleaz-o si da la cuptorul preincalzit pentru 45 minute la 170 grade (foc mediu). 

Albusurile se bat spuma tare impreuna cu zaharul pudra, iar dupa ce ai copt prajitura 45 minute scoate-o din cuptor, intinde peste ea spuma de bezea si mai coace-o timp de 15 minute, la foc mai mic, cam 150 grade. Eu am lasat-o sa devina putin aurie.

Se lasa sa se raceasca, dupa care se poate taia in patrate mici  si servi.   

SA AI POFTA!

luni, 3 noiembrie 2014

SUPA-CREMA DE LINTE ROSIE

INGREDIENTE:
300 g linte rosie
1 ceapa
2 morcovi
1 pastarnac
50 g unt
sare (dupa gust)
un praf de piper alb
Lintea se spala in 2 - 3 ape si  pune la inmuiat in apa calduta pentru o ora. Se scurge apoi de apa in care a stat la inmuiat si se pune la fiert, impreuna cu 1,5 l de apa fierbinte. Intr-o jumatate de ora lintea este fiarta. 

Intre timp se curata si se toaca marunt legumele, apoi le sotam in cele 50 g unt. Adaugam peste ele o cana de apa fierbinte si le lasam sa fiarba inabusit, in vasul acoperit, amestecand din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Daca este cazul mai adaugam apa fierbinte pana cand legumele vor fi bine fierte. 

Dupa ce lintea s-a fiert (cam o jumatate de ora, asa cum am precizat mai sus), o transferam intr-o alta oala, folosind o paleta cu gauri. Adaugam legumele sotate , putina sare si un praf de piper alb macinat fin. Pasam totul, folosind un blender de mana. Daca este cazul mai adaugam din zeama in care a fiert lintea, pana la consistenta dorita. Fiind vorba de o supa-crema este clar ca ea va trebui sa fie cremoasa, cu o textura foarte fina si, mai putin zemoasa. Se poate prepara si direct in vasul blenderului, daca ai unul vertical.

SE SERVESTE FIERBINTE, SIMPLA SAU CU CRUTOANE 
   

sâmbătă, 1 noiembrie 2014

CHUTNEY DE DOVLEAC SI MERE

PENTRU ENGLEZI NU EXISTA CRACIUN FARA UN CHUTNEY BUN
 INGREDIENTE:
1 Kg miez de dovleac taiat cuburi (cu latura cam de 1 - 1,5cm)
500 g mere curatate si taiate cuburi (ca si dovleacul)
2 cepe mari tocate foarte fin
1 ardei iute rosu (fara seminte) tocat foarte marunt
3 catei de usturoi taiati in felii foarte subtiri
50 g ghimbir proaspat taiat in fasii subtitiri
500 g zahar brun
300 ml otet de mere
4 linguri ulei de floarea-soarelui
2  bucati baton de scortisoara (3-4cm lungime)
1 lingurita de sare
Condimente:
1 lingura boabe de mustar
1 lingura seminte de chimion
1 lingurita cardamom macinat (pudra)
1 lingurita de turmenic macinat

Incepe lucrul prin a pregati ingredientele: curata si taie dovleacul si merele, toaca ceapa, ardeiul, ghimbirul si usturoiul. 

Ia o cratita (ideala este cea cu peretii si fundul mai groase, cum ar fi cea pentru dulceata), incinge uleiul si caleste usor ceapa, ardeiul, ghimbirul, cardamomul, boabele de mustar si chimion, timp de vreo 5 minute, pana cand ceapa se va inmuia, iar condimentele isi vor elibera aromele.

Adauga dovleacul , merele si usturoiul, amesteca si lasa-le sa fiarba impreuna cam 15 minute, cu vasul acoperit si la foc marit. Dupa 15 minute adauga zaharul, fierbe inca vreo 5 minute dupa care adauga sarea si otetul de mere. 

Mai fierbe  vreo 30 minute, pana cand bucatile de dovleac s-au inmuiat bine, iar merele au format o baza pastoasa. Este indicat ca chutney-ul sa nu fie prea uscat, el se va ingrosa pe masura ce se va raci.

Opreste focul si toarna chutney-ul fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil (vezi reteta anterioara), sigileaza-le si pastreaza-le la loc racoros. Poate fi pastrat pana la 6 luni.

Se consuma cu tot soiul de branzeturi sau tipuri de carne dar, fiind foarte spicy  este recomandat in special pentru carnea de vanat.

CHUTNEY DE MERE SI STRUGURI

CHUTNEY - UN SOS BOGAT, DULCE-ACRISOR, SI PICANT. SE SERVESTE IARNA, LA FRIPTURA RECE DE ORICE FEL, FIIND IN ACELASI TIMP UN FOARTE BUN COMPANION PENTRU TOT SOIUL DE BRANZETURI. MERITA INCERCAT SI SAVURAT! 
 INGREDIENTE:
1Kg mere (dulci-acrisoare) 
350 g struguri albi  (de preferat fara samburi)
3 cepe  mari
450 g zahar
450 ml otet de mere
1 lingurita de sare
2 ardei iuti verzi
1 lingurita seminte chimion
1 lingurita boabe de mustar
1 lingurita boabe de coriandru
2 lingurite pudra de ghimbir
1. Toaca foarte marunt ceapa.
2. Curata merele de coaja si cotoare apoi taie-le in cuburi mici (cu latura cam de 1,5cm).
3. Curata ardeii de seminte si toaca-i foarte fin.
4. Spala bine boabele de sruguri. 

5. Ia o cratita mare, de preferat una cu fundul mai gros si neaderenta, cum ar fi cea pentru dulceata si.... treci la treaba.

Prajeste semintele de chimion si coriandru, fara ulei, timp de vreo 5 minute, pana cand vei simti cum condimentele isi degaja aroma. Pune-le apoi intr-un mojar si zdrobeste-le. 

Rumeneste boabele de mustar, in cratita in care urmeaza sa prepari chutney-ul, nu foarte mult, doar cat sa le simti aroma, adauga condimentele zdrobite, ardeiul iute, ceapa, praful de ghimbir si otetul. Lasa totul sa fiarba la foc mare, cam 15 minute, pana cand ceapa se inmoaie si imprumuta toate aromele din cratita. Este bine sa tii cratita acoperita in tot acest timp.

Dupa 15 minute adauga merele, boabele de struguri, zaharul si sarea. Fierbe in continuare la foc marit, cu vasul descoperit de aceasta data, inca vreo 25-30 minute, pana cand  zeama s-a redus foarte mult, iar sosul s-a ingrosat. Nu uita sa amesteci din cand in cand.

Toarna chutney-ul fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil, sigileaza-le si pastreaza-le intr-un loc racoros. Pentru sterilizare, tine borcanele curate in cuptor pentru vreo 15 minute la 180 grade. 

Chuney-ul se poate servi si imediat dupa ce s-a racit dar este de preferat a se consuma cam dupa o luna de la conservare. Pastrat in conditii optime poate tine cam pana la un an.


TARTA CU DOVLEAC

 INGREDIENTE:
150 g unt 
1 ou
75 g zahar (de preferat pudra)
300 g faina
un praf de sare
1 Kg dovleac (placintar)
50 g unt
6 linguri zahar brun
1 plic zahar vanilat bourbon
2 lingurite praf de scortisoara
1 lingurita cardamom macinat (optional)
zahar pudra si ciocolata rasa (neagra) pentru ornat

Pasul nr. 1:
Curatam doavleacul de coaja si de semintele din interior apoi il radem pe razatoarea mare. Amestecam compozitia obtinuta cu 6 linguri zahar brun si un plic vanilie de boubon apoi impreuna cu cele 50 g unt,  calim totul timp de vreo 15 minute la foc mic, amestecand din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Oprim focul, adaugam 2 lingurite de scortisoara si una de cardamom macinat, dupa care lasam umplutura sa se raceasca.

                                                                                                        Pasul nr. 2:
Pregatim aluatul pentru tarta. Amestecam untul rece taiat cubulete cu zaharul, un ou, faina si un praf de sare. Din aluatul obtinut formam o bila, o invelim in folie alimentara si o dam la frigider pentru vreo jumatate de ora.

Pasul nr. 3:
Intindem o foaie rotunda, o transferam in tava de copt si o ridicam vreo 2 cm pe peretii acesteia. Turnam umplutura, o nivelam usor si dam tava la cuptorul preincalzit pentru 40 -45 minute la 170 grade. 


Dupa ce o scoatem din cuptor o pudram cu putin zahar pudra amestecat cu praf de scortisoara, iar cand s-a mai racit radem un cub-doua de ciocolata neagra.

POFTA BUNA!