sâmbătă, 1 noiembrie 2014

CHUTNEY DE DOVLEAC SI MERE

PENTRU ENGLEZI NU EXISTA CRACIUN FARA UN CHUTNEY BUN
 INGREDIENTE:
1 Kg miez de dovleac taiat cuburi (cu latura cam de 1 - 1,5cm)
500 g mere curatate si taiate cuburi (ca si dovleacul)
2 cepe mari tocate foarte fin
1 ardei iute rosu (fara seminte) tocat foarte marunt
3 catei de usturoi taiati in felii foarte subtiri
50 g ghimbir proaspat taiat in fasii subtitiri
500 g zahar brun
300 ml otet de mere
4 linguri ulei de floarea-soarelui
2  bucati baton de scortisoara (3-4cm lungime)
1 lingurita de sare
Condimente:
1 lingura boabe de mustar
1 lingura seminte de chimion
1 lingurita cardamom macinat (pudra)
1 lingurita de turmenic macinat

Incepe lucrul prin a pregati ingredientele: curata si taie dovleacul si merele, toaca ceapa, ardeiul, ghimbirul si usturoiul. 

Ia o cratita (ideala este cea cu peretii si fundul mai groase, cum ar fi cea pentru dulceata), incinge uleiul si caleste usor ceapa, ardeiul, ghimbirul, cardamomul, boabele de mustar si chimion, timp de vreo 5 minute, pana cand ceapa se va inmuia, iar condimentele isi vor elibera aromele.

Adauga dovleacul , merele si usturoiul, amesteca si lasa-le sa fiarba impreuna cam 15 minute, cu vasul acoperit si la foc marit. Dupa 15 minute adauga zaharul, fierbe inca vreo 5 minute dupa care adauga sarea si otetul de mere. 

Mai fierbe  vreo 30 minute, pana cand bucatile de dovleac s-au inmuiat bine, iar merele au format o baza pastoasa. Este indicat ca chutney-ul sa nu fie prea uscat, el se va ingrosa pe masura ce se va raci.

Opreste focul si toarna chutney-ul fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil (vezi reteta anterioara), sigileaza-le si pastreaza-le la loc racoros. Poate fi pastrat pana la 6 luni.

Se consuma cu tot soiul de branzeturi sau tipuri de carne dar, fiind foarte spicy  este recomandat in special pentru carnea de vanat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu