INGREDIENTE:
1 Kg faina
300 g zahar
4 oua
200 g unt
400 ml lapte
2 cuburi drojdie (80 g)
1 pahar mic de ulei (pentru framantat)
2 lingurite esenta de vanilie
coaja rasa de la o portocala
200 g nuci macinate
100 g nuci caju (macinate)
3 linguri cacao
100 g zahar
1 lingurita rom
1 galbenus pentru uns cozonacii + 2 lingurite de lapte + 1 lingura zahar brun
Aluatul:
Separa galbenusurile de albusuri. Da apoi albusurile la frigider pana la folosire.
Pune faina intr-un castron si fa o adancitura in mijlocul ei. Amesteca drojdia cu o lingurita de zahar, iar lichidul obtinut toarna-l in adancitura din mijlocul fainii. Mai adauga aici un praf de sare si cele 4 galbenusuri.
Intr-o cratita pune la fiert laptele cu zaharul, coaja rasa de portocala si esenta de vanilie. Cand au dat primele clocote ia cratita de pe foc si adauga untul. Amesteca pana ce acesta se va topi si lasa apoi compozitia sa se raceasca.
Cand compozitia s-a mai racit, ea fiind doar calduta, adaug-o peste faina si incepe sa framanti vartos, cam 15-20 minute, turnand din cand in cand pe mana ulei, pana cand aluatul nu se va mai lipi de degete si va forma basici. Se acopera cu folie alimentara, apoi cu un prosop gros si se lasa la dospit, intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer.
Umplutura:
Bate albusurile spuma tare.
Cele 300 g de nuci macinate (daca nu ai caju le poti inlocui cu nuci obisnuite) se amesteca impreuna cu zaharul, esenta de rom, cacaoa si albusurile batute spuma tare.
Cand vezi ca aluatul si-a dublat volumul, treci la modelarea cozonacului. Ia 2 tavi (de cozonac) si unge-le cu putin unt. Unge cu ulei blatul de lucru. Imparte aluatul in doua. Ia prima bucata si intinde o foaie, cu mainile (fara sucitor) cam de lungimea tavii. Unge foaia cu un strat subtire de umplutura. Nu pune un strat prea gros, chiar daca risti sa ramai cu umplutura nefolosita. Poti sa ramai cu cozonacul necopt in interior, asa ca nu te lacomi. Ruleaza cozonacul si aseaza-l in tava. Procedeaza la fel si cu cel de al doilea. Mai lasa-i sa creasca in tava vreo 15-20 minute. Tot acum aprinde si cuptorul pentru a-l preincalzi.
Amesteca un galbenus cu 2 lingurite de lapte si unge cu acest amestec cozonacii inainte sa-i dai la cuptor. Presara deasupra putin zahar brun. Da-i la cuptor, la 160 grade (foc mediu) pentru aproximativ 50 minute, pana se rumenesc frumos. Cand sunt gata scoate-i, pudreaza-i cu zahar si lasa-i sa se raceasca in tava.
SA AI SPOR!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu