INGREDIENTE:
200 g unt (margarina)
150 g zahar (fin - se topeste mai repede)
4 galbenusuri
450 g faina
1 praf de copt
Umplutura:
1,5 Kg mere
5 linguri zahar
2 lingurite scortisoara macinata
1 lingura pesmet (gris)
Pentru bezea:
4 albusuri
4 linguri zahar pudra
Faina amestecata cu praful de copt se framanta impreuna cu untul rece taiat cubulete, zaharul si cele 4 galbenusuri. Din aluatul obtinut se formeaza o bila, se infasoara in folie alimentara si se da la frigider pentru vreo 30 minute, timp in care se pregateste umplutura.
Merele se curata de coaja si cotoare, se rad pe razatoarea mare, apoi le amestecam cu zaharul si scortisoara. Daca ti se pare ca au lasat prea multa zeama le poti stoarce putin, inainte sa adaugi zaharul si scortisoara.
Din aluat se intinde o foaie de dimensiunea tavii (eu am folosit o tava dreptunghiulara 32 x 22 cm dar ar fi foarte bine sa fie cu 2-3 cm mai mare pentru ca foaia de la baza prajiturii sa iasa mai subtire). Se transfera foaia in tava cu ajutorul sucitorului. Nu se unge cu nimic, iar daca ai dificultati, in sensul ca foaia s-a rupt, o poti retusa direct in tava, folosind un sucitor mic sau propriile degete. Peste foaie presara o lingura de pesmet (gris). Intinde deasupra umplutura de mere, niveleaz-o si da la cuptorul preincalzit pentru 45 minute la 170 grade (foc mediu).
Albusurile se bat spuma tare impreuna cu zaharul pudra, iar dupa ce ai copt prajitura 45 minute scoate-o din cuptor, intinde peste ea spuma de bezea si mai coace-o timp de 15 minute, la foc mai mic, cam 150 grade. Eu am lasat-o sa devina putin aurie.
Se lasa sa se raceasca, dupa care se poate taia in patrate mici si servi.
SA AI POFTA!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu