PENTRU ALUAT:
400 g faina
200 g unt (margarina)
1 ou
1 cutie mica de iaurt
1 cub de drojdie proaspata
2 lingurite de zahar
1 praf de sare
UMPLUTURA:
1 kg de pulpa de dovleac (un dovleac de vreo 1, 3 Kg)
6 linguri zahar brun (alb)
50 g unt
2 lingurite praf de scortisoara
un varf lingurita nucsoara
un varf lingurita turmenic (curcuma)
1 plic zahar vanilat bourbon
1 lingura pesmet fin (gris)
Mai ai nevoie de un galbenus si 2-3 lingurite lapte pentru uns, precum si zahar pudra pentru ornat.
In primul rand pregateste umplutura. Curata dovleacul, taie-l cuburi si da-l pe razatoarea cu ochiuri mai sau marunteste-l folosind un robot. Amesteca-l apoi cu zaharul, scortisoara, vanilia, nucsoara si turmenicul. Pune umplutura la calit impreuna cu cele 50 g unt pentru vreo 15 minute, amestecand din cand in cand. Cand vezi ca dovleacul s-a inmuiat da-l la o parte si amesteca-l cu pesmetul.
Pentru aluat, pune faina intr-un bol, iar in mijlocul ei adauga oul, un praf de sare si untul rece taiat cubulete. Intr-o cana amesteca drojdia proaspata cu cele 2 lingurite de zahar pana devine lichida. Toarn-o peste faina, mai adauga aici continutul unui iaurt mic (bine scurs) si framanta bine cu mana, pana cand toata faina se va incorpora, iar aluatul va fi elastic si fin. Formeaza o bila, acoper-o cu folie alimentara si da-o la frigider pentru 30 minute.
Cand au trecut cele 30 minute scoate aluatul si intinde 2 foi: una cu diametrul cat fundul tavii, iar a doua ceva mai mare, asa incat sa o poti ridica pe peretii formei. Pune in forma foaia mai mare, adauga umplutura, iar deasupra acopera cu foaia mai mica. Bate un galbenus cu 2-3 lingurite de lapte, unge foaia de deasupra si da la cuptorul preincalzit pentru 50 minute la foc mediu (170 grade). Cand s-a rumenit frumos scoate placinta din cuptor, Pudreaz-o cu zahar si serveste-o rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu