sâmbătă, 1 noiembrie 2014

CHUTNEY DE MERE SI STRUGURI

CHUTNEY - UN SOS BOGAT, DULCE-ACRISOR, SI PICANT. SE SERVESTE IARNA, LA FRIPTURA RECE DE ORICE FEL, FIIND IN ACELASI TIMP UN FOARTE BUN COMPANION PENTRU TOT SOIUL DE BRANZETURI. MERITA INCERCAT SI SAVURAT! 
 INGREDIENTE:
1Kg mere (dulci-acrisoare) 
350 g struguri albi  (de preferat fara samburi)
3 cepe  mari
450 g zahar
450 ml otet de mere
1 lingurita de sare
2 ardei iuti verzi
1 lingurita seminte chimion
1 lingurita boabe de mustar
1 lingurita boabe de coriandru
2 lingurite pudra de ghimbir
1. Toaca foarte marunt ceapa.
2. Curata merele de coaja si cotoare apoi taie-le in cuburi mici (cu latura cam de 1,5cm).
3. Curata ardeii de seminte si toaca-i foarte fin.
4. Spala bine boabele de sruguri. 

5. Ia o cratita mare, de preferat una cu fundul mai gros si neaderenta, cum ar fi cea pentru dulceata si.... treci la treaba.

Prajeste semintele de chimion si coriandru, fara ulei, timp de vreo 5 minute, pana cand vei simti cum condimentele isi degaja aroma. Pune-le apoi intr-un mojar si zdrobeste-le. 

Rumeneste boabele de mustar, in cratita in care urmeaza sa prepari chutney-ul, nu foarte mult, doar cat sa le simti aroma, adauga condimentele zdrobite, ardeiul iute, ceapa, praful de ghimbir si otetul. Lasa totul sa fiarba la foc mare, cam 15 minute, pana cand ceapa se inmoaie si imprumuta toate aromele din cratita. Este bine sa tii cratita acoperita in tot acest timp.

Dupa 15 minute adauga merele, boabele de struguri, zaharul si sarea. Fierbe in continuare la foc marit, cu vasul descoperit de aceasta data, inca vreo 25-30 minute, pana cand  zeama s-a redus foarte mult, iar sosul s-a ingrosat. Nu uita sa amesteci din cand in cand.

Toarna chutney-ul fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil, sigileaza-le si pastreaza-le intr-un loc racoros. Pentru sterilizare, tine borcanele curate in cuptor pentru vreo 15 minute la 180 grade. 

Chuney-ul se poate servi si imediat dupa ce s-a racit dar este de preferat a se consuma cam dupa o luna de la conservare. Pastrat in conditii optime poate tine cam pana la un an.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu