5 oua
150 g zahar
100 ml ulei
100 ml lapte
1 lingurita esenta de vanilie
un praf de sare
300 g faina
1 praf de copt
Pentru CREMA:
200 ml frisca lichida
1 plic intaritor frisca
400 g iaurt
150 g zahar pudra
1 plic de gelatina granule
Pentru ORNAT si INSIROPAT:
1 compot mare de piersici
1 strugure mare alb
1 strugure mare negru
Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile spuma impreuna cu praful de sare.
Separat mixeaza galbenusurile cu zaharul pana obtii o crema albicioasa. Adauga uleiul, in 4-5 reprize si mixeaza bine de fiecare data. Adauga esenta de vanilie apoi laptele, procedand asa cum ai procedat cu uleiul.
Amesteca faina cu praful de copt si adaug-o in crema de galbenusuri. In final incorporeaza aici albusurile spuma, amestecand prin rasturnare si obtinand astfel un aluat pufos si bine aerat. Ia o forma de tort cu inel, acopera-i fundul cu hartie de copt si toarna aici aluatul. Da la cuptorul preincalzit, pentru vreo 45 minute la 170 grade. Dupa 45 minute, fa testul coacerii folosind o scobitoare sau un tester pentru prajituri, apoi lasa blatul la racit.
Pentru CREMA, bate frisca lichida impreuna cu un plic de intaritor. Separat amesteca iaurtul cu zaharul pudra. Paseaza cam trei sferturi din piersicile din compot si incorporeaza piureul in crema de iaurt. Dizolva gelatina in 3-4 lingurite de apa, apoi incalzeste-o la foc mic, pana devine un lichid transparent. Las-o la racit, iar cand s-a racorit toarn-o peste amestecul de iaurt si zahar. Mixeaza bine apoi incorporeaza frisca si mixeaza in continuare. Crema va fi destul de moale dar se va intari in frigider.
Pentru a monta prajitura, taie blatul in doua. Aseaza pe un platou rotund prima jumatate, fixeaz-o cu inelul de la tava de copt si continua asa: insiropeaza primul blat cu sirop din compot, intinde jumatate din crema de iaurt, presara din belsug struguri, acopera cu cel de al doilea blat, insiropati, iar deasupra toarna restul de crema. Orneaza cu struguri si piersici din compot, dupa bunul plac. Da la frigider pentru vreo 4 ore.
POFTA BUNA!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu