AI NEVOIE DE:
500 g faina
250 g margarina Rama
1 ou
1 iaurt mic (125 g)
1 plic drojdie uscata
1 lingura zahar
2 lingurite lapte caldut
un praf de sare
800 g prune
o mana de stafide (de preferat brune)
4 linguri zahar brun
50 g unt
1 lingurita scortisoara
1 lingurita cuisoare macinate (optional)
1 fiola de rom
1 pachet zahar vanilat de bourbon
2 linguri gris
Iti mai trebuie putin unt pentru uns tava si zahar farin pentru pudrat.
Inainte de toate pregateste prunele: taie-le in jumatate, inlatura samburii, aseaza-le intr-un castron si amesteca-le cu stafidele, zaharul brun, scortisoara, praful de cuisoare, romul si vanilia. Da deoparte si apuca-te de aluat.
Pune faina intr-un castron si fa o adancitura in mijlocul ei. Aseaza aici margarina rece taiata cuburi, un ou, un iaurt mic si un praf de sare. Separat amesteca drojdia cu zaharul si dizolv-o in 2-3 lingurite de lapte caldut. Toarna amestecul peste celelalte ingrediente si framanta totul cu mana. Vei obtine un aluat nisipos la inceput dar, pe masura ce margarina se va inmuia, acesta va deveni fin si elastic. Formeaza din el o bila, inveleste-o in folie si tine-o la frigider vreo 30 minute.
Pregateste umplutura: topeste untul intr-o cratita, adauga apoi prunele care intre timp au asimilat toate aromele din castron si tine totul la foc foarte mic, pana cand prunele s-au inmuiat (vreo 15 minute). Opreste focul, incorporeaza aici 2 linguri de gris si amesteca usor. El va avea rolul de a absorbi zeama lasata de prune. Lasa umplutura sa se raceasca.
Porneste cuptorul si pregateste o forma rotunda, adica unge-o cu putin unt.
Presara faina pe blatul de lucru. Intinde o foaie folosind trei sferturi din aluat. Ea trebuie sa acopere nu numai fundul ci si marginile tavii. Transfera foaia in tava, ridic-o pe marginile acesteia si toarna umplutura, niveland usor. Din sfertul de aluat ramas intinde o foaie mai mica, egala cu diametrul tavii si aseaz-o peste umplutura. Intoarce marginile celeilalte foi catre interior, ca si cum ai impacheta-o si da placinta la cuptor pentru vreo 50 minute. Cand s-a rumenit frumos, este gata. Inainte sa o dai la cuptor poti sa ungi foaia de deasupra si marginile indoite cu un amestec format dintr-un galbenus si 2 lingurite de lapte. Placinta va capata o minunata culoare aurie.
PUDREAZ-O CU ZAHAR SI SERVESTE-O RECE.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu