INGREDIENTE:
500 g carne de porc (spata sau pulpa)
500 g cartofi rosii (3 cartofi mijlocii)
250 g afumatura (ciolan afumat, costita, kaizer, sunca taraneasca)
2 cepe mijlocii
2 morcovi
2 ardei kapia sau ardei gras rosu
2 catei de usturoi
400 g rosii cubulete (o conserva)
1 lingurita boia dulce
1 lingurita boia iute
2 foi de dafin
1 lingurita chimen
100 ml ulei
50 g unt
sare, piper
un ardei iute (optional, pentru cei care prefera foarte iute)
1-2 legaturi patrunjel verde
Pentru ca sa-ti fie mai usor, urmeaza pasii urmatori:
1. Pregateste legumele: ceapa se taie pestisori fini, morcovul si ardeii se taie fasii subtiri de 2-3 cm lungime. Cartofii se curata, se taie in sferturi si se pastreaza in apa rece pana la folosire.
2. Carnea se taie cuburi mici, cam cat o imbucatura, la fel si afumatura.
3. Uleiul impreuna cu untul se incing bine in cratita in care urmeaza sa faci guiasul. Cand sfaraie adauga cuburile de carne si afumatura si lasa-le sa se prajeasca usor, pana devin aurii. Ai grija sa nu se maroneasca.
4. Cand carnea a devenit usor aurie, adauga ceapa, morcovul si usturoiul zdrobit. Caleste-le impreuna, cu vasul acoperit, pana cand ceapa a devenit transparenta, iar morcovul s-a inmuiat.
5. Este timpul sa adaugi ardeiul taiat fasii subtiri. Lasa-l sa fiarba si el vreo 10-15 minute impreuna cu celelalte.
6. Adauga conserva de rosii cuburi, sare, piper, boiaua dulce, boiaua iute, chimenul si cele 2 frunze de dafin. Lasa totul sa fiarba impreuna pana cand vezi ca zeama s-a "legat". Cam 15 minute.
7. Toarna apoi in cratita vreo 2 l de apa fierbinte, amesteca si lasa guiasul sa fiarba, la foc mijlociu, chiar domol. Cand vezi ca zeama scade mai adauga apa calda si, tot asa pana cand carnea este aproape fiarta. Acum este momentul sa adaugi cartofii sferturi. Atunci cand cartofii s-au fiert si ei, guiasul este gata. Ai grija sa nu exagerezi cu apa. In final zeama nu trebuie decat sa acopere legumele si carnea, cam un deget deasupra lor.
8. La sfarsit adauga ardeiul iute taiat marunt (daca preferi mancarea foarte iute) si o ploaie generoasa de patrunjel verde tocat marunt.
POFTA BUNA!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu