duminică, 15 februarie 2015

SPONGE CU CIOCOLATA SI CREMA DE GHIMBIR PROASPAT (G.R.)

 INGREDIENTE:
200 g unt
150 g zahar fin
3 oua
1 lingura esenta de vanilie
1 praf de copt
250 g faina
200 ml smantana lichida pentru frisca
4 lingurite zahar pudra
1 bucata ghimbir proaspat 
150 g ciocolata neagra
100 ml frisca lichida
2 lingurite miere
un cub de unt
Untul, la temperatura camerei, se mixeaza foarte bine cu zaharul pana cand acesta se topeste , iar compozitia devine o crema fina. Se adauga pe rand ouale, mixand puternic dupa fiecare pana la incorporarea completa. Adauga esenta de vanilie, apoi praful de copt, iar in final incorporeaza faina cu ajutorul unei linguri de lemn. Daca ti se pare ca aluatul este prea consistent, poti sa adaugi putin lapte. Pune compozitia intr-o tava de tort cu inel, cu diametrul intre 20-24 cm, unsa cu unt si tapetata cu faina. Da tava la cuptorul bine incins, pentru aprox. 45 minute la 160 grade. Dupa trecerea acestui timp fa testul coacerii: introdu scobitoarea in centrul blatului, iar daca aceasta iese curata inseamna ca blatul este copt. Scoate-l din cuptor si lasa-l la racit.

Pentru crema, bate smantana lichida cu zaharul pudra pana obtii frisca, apoi incorporeaza ghimbirul ras pe o razatoare foarte fina. Mai mixeaza un minut, doua apoi da crema la rece.

Cand blatul s-a racit complet taie-l in jumatate si umple-l cu crema de ghimbir. Da prajitura la frigider pana cand pregatesti glazura.

Toaca ciocolata in bucati mici si aseaz-o intr-un bol. Adauga aici un cub de unt (25-30 g). 
Separat, intr-o cratita pune la fiert frisca lichida impreuna cu 2 lingurite de miere. Cand clocoteste ia-o de pe foc si toarn-o in bolul cu ciocolata. Amesteca bine cu o lingura pana cand ciocolata se va topi complet. Glazura obtinuta va fi foarte fina si foarte lucioasa. Las-o sa se raceasca, iar cand ajunge cam la temperatura camerei scoate prajitura si imbrac-o in ciocolata. Cu ajutorul unui polonic toarna glazura incepand  din mijloc si las-o sa se prelinga pe margini. DELICIU GARANTAT.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu