vineri, 20 februarie 2015

PRAJITURA CU SIROP DE PORTOCALE SI LIME


INGREDIENTE:
200 g unt
250 g zahar
4 oua
350 g faina
1 praf de copt
2 linguri lapte
coaja rasa de la o portocala
sucul de la 1 portocala
sucul de la o limeta
SIROPUL:
100 g zahar
50 ml apa
coaja rasa de la o potocala
zeama de la 2 portocale
zeama de la 1 limeta
1 pastaie de vanilie
Intr-un bol se mixeaza untul cu zaharul pana obtii o crema. Se adauga ouale, pe rand, mixand dupa fiecare la viteza maxima pentru ca untul sa nu se taie. Amesteca faina cu praful de copt. Incorporeaza jumatate din cantitatea de faina, folosind o spatula (renunta la mixer atunci cand incorporezi faina), apoi sucul de citrice, coaja de portocala, din nou faina, iar in final cele 2 linguri de lapte. Compozitia va trebui sa fie fina, fara cocoloase si destul de consistenta. Unge cu unt o forma de tort cu inel (diametrul 24 cm), toarna in ea compozitia si da-o la cuptor pentru aprox. 45 minute, la 160-170 grade. Dupa  45 minute fa testul coacerii folosind o scobitoare, iar daca este gata scoate prajitura din cuptor.
Cat este inca fierbinte trebuie sa adaugi siropul, preparat astfel: intr-o cratita se fierbe zaharul impreuna cu 50 ml apa, pastaia de vanilie (taiata in doua pe lungime), sucul de citrice si coaja rasa de portocala. Se lasa la fiert pana cand siropul se ingroasa putin.

Inlatura inelul tavii, aseaza prajitura pe un platou si toarna peste ea lichidul fierbinte. Vei vedea cum siropul va fi absorbit de prajitura prin toti porii,  iar suprafata prajiturii va ramane lipicioasa.

Se poate servi simpla, cu o lingurita de dulceata alaturi,  frisca sau chiar inghetata.

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu