sâmbătă, 23 august 2014

TORT RACOROS - RAZA DE SOARE

PIERSICI SI CREMA DE IAURT - UN DESERT PERFECT PENTRU O ZI TORIDA DE VARA
 INGREDIENTE BLAT:
5 oua
5 linguri de zahar
5 linguri de faina
1 lingurita praf de copt
1 praf de sare
1 plic de zahar vanilat
un cub de unt pentru uns forma
CREMA:
200 ml frisca lichida
250 g iaurt gras
5 linguri de zahar 
1 plic gelatina granule
1 borcan (700 ml) compot de piersici
1. Ia o forma de tort cu diametrul de 22-24 cm. Tapeteaza fundul acesteia cu hartie de copt si unge -o cu unt.
2. Preincalzeste cuptorul. Trebuie sa fie bine incins atunci cand  dai tava la cuptor.
3. Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile spuma tare cu telul sau cu mixerul la viteza maxima, asa incat spuma formata sa nu curga deloc. Mixeaza galbenusurile cu zaharul, sarea si zaharul vanilat pana obtii o crema albicioasa. Amesteca faina cu praful de copt si adaug-o treptat in compozitia de galbenusuri. In final incorporeaza albusurile batute spuma, amestecand usor, de sus in jos (prin rasturnare). Toarma compozitia in tava si da la cuptor pentru maximum 30 minute. Fa testul cu scobitoarea, iar daca ai constatat ca este copt, scoate-l si lasa-l sa se raceasca.
4. Dupa ce ai scos blatul, cand este aproape rece, apuca-te de crema.
Pentru asta, bate mai intai frisca. Amesteca apoi iaurtul cu cele  5 linguri de zahar. Dizolva gelatina in jumatate din cantitatea de zeama de compot. Las-o sa se inmoaie cam 10 minute dupa care pune-o la incalzit la foc mic. Ea se va topi si va deveni cristalina. Nu o lasa sa fiarba. Ia-o de pe foc si las-o sa se raceasca. Toarna gelatina peste iaurt, incorporeaz-o folosind mixerul, iar in final incorporeaza si frisca batuta. Fructele din compot imparte-le in doua. Jumatate din cantitate taie-le cubulete si inglobeaza-le in crema, iar jumatate taie-le felii subtiri si foloseste-le la ornat. 
5. Taie blatul in doua. Aseaza pe un platou prima jumatate, insiropeaz-o cu zeama de compot, intinde peste ea jumatate din crema de iaurt, acopera cu a doua jumatate de blat, insiropat si el. Deasupra intinde crema ramasa si orneaza cu piersicile ramase, dupa bunul tau plac. Eu am stropit piersicile de deasupra cu putin sirop de agave.

SAVOARE SI RACOARE ITI DORESC!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu