duminică, 17 august 2014

TORT CU CREMA DE IAURT SI FRUCTE DE PADURE PROASPETE

UN TORT PENTRU ZILELE TORIDE DE VARA
 INGREDIENTE:
Blatul:                                                                                                Crema:
6 oua                                                                                              300 g iaurt gras (3,5% grasime)     
5 linguri de zahar                                                                          200 ml frisca lichida
6 linguri faina                                                                               4 linguri zahar
1 varf de lingurita praf de copt                                                     1 plic gelatina granule
2 plicuri zahar vanilat
1 praf de sare       
                Mai ai nevoie de fructe de padure proaspete, eu am avut aici mure si zmeura (cam 200 g din fiecare) si un cub de unt (margarina) pentru uns tava. 
Blatul este de fapt un pandispan, "pacalit" cu putin praf de copt. Acesta imi da siguranta ca blatul va iesi perfect si nu se va lasa dupa ce il voi scoate din cuptor.

Separam mai intai albusurile de galbenusuri. 

Batem albusurile spuma tare asa incat, intorcand castronul, albusurile sa nu curga. Eu prefer sa le bat cu telul dar se poate folosi mixerul. 

Separat se mixeaza galbenusurile cu zaharul, praful de sare si zaharul vanilat pana se obtine o crema albicioasa. Adaugam cele 6 linguri de faina pe care le-am amestecat cu un varf de lingurita praf de copt. Mixam bine.

In final, incorporam albusurile spuma in compozitia de galbenusuri, folosind un tel si amestecand usor, prin rasturnare, de sus in jos. 

Turnam compozitia intr-o forma de tort cu diametrul de maxim 24 cm, unsa cu unt. Eu obisnuiesc sa pun pe fundul tavii hartie de copt pe care apoi o ung cu unt. Cand blatul se va raci, hartia se va desprinde foarte usor. Dam la cuptorul preincalzit pentru 30-35 minute la 170 grade. Nu deschide cuptorul in timpul coacerii. Abia cand se va rumeni bine deasupra vei sti ca sigur este copt.

Este bine sa prepari crema cand blatul este deja racit. Pentru asta bate cei 200 ml frisca lichida si da-o apoi la frigider pana o folosesti. Prepara gelatina astfel: dizolv-o intr-o jumatate de pahar apa rece, cam 10 minute, apoi pune-o la foc mic pana se topeste. Ai grija ca, atunci cand incepe sa fiarba sa o iei de pe foc. Las-o apoi sa se raceasca.

Intre timp mixeaza iaurtul cu zaharul, pana cand aceasta se topeste. Cand gelatina s-a racit incorporeaz-o in crema de iaurt, turnand-o in fir subtire si mixand incontinuu. In final incorporeaza frisca. 

Taie blatul in doua, unge-l cu  jumatate din crema de iaurt, presara cu zmeura si mure din belsug si acopera cu cealalta jumatate de blat. Orneaza cu crema ramasa si fructe proaspete. Poti sa pudrezi fructele cu zahar pudra. Eu le-am tamponat cu putin sirop de agave.Da-l la frigider si consuma-l peste vreo 4 ore. 

POFTA BUNA! 
  
                                                                                                                                  




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu