marți, 6 ianuarie 2015

TORT CU CREMA DE MIGDALE SI GLAZURA DE CIOCOLATA

BLATUL:
50 g ciocolata neagra (75% cacao)
75 g cacao neagra
250 ml apa fierbinte (clocotita)
2 oua intregi
2 galbenusuri
50 g smantana
250 g faina
150 g zahar brun
200 g unt (la temperatura camerei)
1 lingurita bicarbonat alimentar
un praf de sare

Pentru copt vom folosi 2 tavi de tort, fiecare cu diametrul de 16-20 cm, iar inaltimea peretilor de aprox. 4 cm. Se tapeteaza fundul cu hartie de copt, iar peretii se ung cu putin unt. Incinge cuptorul la 170 grade (foc mediu).

Se amesteca intr-un bol ciocalata (taiata in bucati mici) cu cacaua, zaharul si apa clocotita pana se topesc atat zaharul, cat si ciocolata.
Intr-un alt bol se amesteca ouale, cele 2 galbenusuri, smantana si jumatate din amestecul de ciocolata.  
Separat amesteca faina cu sarea, bicarbonatul, untul taiat cubulete si amestecul de ciocolata ramas. Mixeaza totul foarte bine. Adauga aici, in mai multe etape amestecul de ou si ciocolata. Vei obtine un aluat spumos si pufos. 

Imparte aluatul in cele 2 tavi (pregatite asa cum am aratat mai sus) si da blaturile la cuptor  pentru vreo 45 minute. Fa testul cu scobitoarea, iar daca testul a fost trecut scoate blaturile si lasa-le la racit.

CREMA DE MIGDALE:
200 g crema de branza (Philadelphia)
100 g ciocolata alba
50 g unt
100 g migdale macinate foarte fin (pudra)
1 lingurita esenta de migdale
1 lingurita esenta de vanilie
Intr-un bol se mixeaza untul cu crema de branza. Separat se topeste ciocolata (pe baie de abur sau la cuptorul cu microunde). Cand s-a mai racit (cam la temperatura camerei) se adauga in amestecul de unt si crema de branza. Se mixeaza bine apoi se incorporeaza aici pudra de migdale, esenta de vanilie si cea de migdale. Se lasa crema la racit cam 2 ore. 

Fiecare blat se taie in doua. Cand crema s-a racit, suficient cat sa poata fi intinsa, se imparte in trei si se  intinde uniform intre blaturi. Se da la frigider pentru 1-2 ore.

GLAZURA DE CIOCOLATA:
100 g cacao neagra
150 ml apa clocotita
150 g ciocolata neagra
100 g zahar brun
2-3 linguri apa
150 g frisca lichida
50 g unt

Amesteca intr-un bol pudra de cacao si apa clocotita. Separat, toaca ciocolata marunt. Intr-o cratita pune la topit zaharul impreuna cu 2-3 linguri de apa si lasa-l sa fiarba pana devine maroniu, avand grija sa nu se arda. Toarna apoi frisca lichida si lasa amestecul sa fiarba la foc mic pana ce tot caramelul se va topi. Ia cratita de pe foc si adauga untul. In sosul de caramel astfel obtinut adauga ciocolata maruntita si amesteca incontinuu pentru ca ciocolata sa se topeasca. In final incorporeaza amestecul de cacao si apa fierbinte apoi lasa crema la racit.  Cand s-a racit suficient cat sa poata fi intinsa, scoate tortul din frigider si, folosind o spatula, imbraca-l in crema de ciocolata. Orneaza cu ciocolata alba rasa si un ciorchine de coacaze rosii. Da-l din nou la frigider pentru vreo 4- 5 ore.

ESTE PUTIN DE MUNCA DAR REZULTATUL VA FI UNUL PE MASURA. POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu