INGREDIENTE:
750 g cartofi (pentru fiert sau copt)
300 ml lapte
300 ml smantana lichida pt gatit
100 g branza gruyere rasa (poate fi inlocuita cu parmezan ras)
2-3 frunze de dafin
2 catei de usturoi taiati felii
frunzele de pe o crenguta de cimbru
sare, piper
Cartofii se curata de coaja apoi se taie rondele cam de un cm grosime.
Intr-un vas se pune la fiert laptele impreuna cu smantana, usturoiul, frunzele de dafin, cimbrul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se adauga rondelele de cartofi si se tin la fiert, la foc domol cam 15 minute. Cartofii nu trebuie sa fie din cei sfaramiciosi pentru piure. Rondelele trebuie sa ramana intregi, asa ca atunci cand amesteci fa-o cu blandete ca sa nu-i sfarami.
Dupa ce au trecut cele 15 minute scoate cartofii folosind o paleta cu gauri, aseaza-i intr-un vas termorezistent, nu prea mare, in felul urmator: aseaza primul strat de cartofi, adauga branza rasa, urmeaza al doilea strat de cartofi, adauga branza rasa, iar in final amestecul de lapte si smantana in care au fiert cartofii. Nu uita sa presari deasupra putin piper proaspat macinat. Da la cuptor pentru 20-25 minute pana cand vezi ca s-au gratinat la suprafata.
Se servesc cu salata verde sau rucola.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu