duminică, 4 mai 2014

FICATEI DE PUI CU GARNITURA DE OREZ CU LEGUME

 INGREDIENTE:
350 g ficatei de pui
1 lingura ulei
1 lingura vin alb
3 catei de usturoi
1 lingurita boia dulce
sare, piper dupa gust
200 g orez (aici am folosit Arborio)
1 ardei rosu gras
1 morcov
1 lingura ulei
1 cub Knorr de pui
1/2 lingurita praf de curry
sare, piper dupa gust
patrunjel verde
Ficateii se spala bine apoi se tin vreo ora in apa rece pentru a se elimina continutul de sange. 

In acest timp se pregateste garnitura de orez cu legume. 

Mai intai, in cratita in care urmeaza a se pregati orezul (de preferat cu invelis antiaderent sau pereti grosi) se face o supa dizolvand cubul de knorr in 800 ml apa fierbinte. Cand clocoteste se adauga orezul si 1 lingura de ulei. Tot aici adaugam morcovul ras fin, ardeiul gras taiat cuburi, praful de curry, precum si sare dupa gust (atentie la sare, supa de knorr contine si ea sare - gustati mai intai). Lasam sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand. Atunci cand apa a scazut complet orezul este gata. Oprim focul si macinam deasupra putin piper (de preferat alb).

Ficateii se mai trec sub un jet de apa rece, iar apoi se scurg. Luam o cratita, punem in ea o lingura de ulei, calim 2-3 secunde usturoiul tocat foarte marunt, adaugam ficateii, o lingura de vin alb si boiaua dulce. Nu puneti sarea acum . Ficateii se vor intari. Se acopera cratita. Cam in 10-15 minute sunt gata. Opriti focul, sarati si piperati dupa gust.

SE SERVESC CALZI, PRESARATI CU PATRUNJEL VERDE SI CU GARNITURA DE OREZ

sâmbătă, 3 mai 2014

PASTRAV CU IERBURI AROMATE, COPT IN PERGAMENT

Ingrediente:
3 pastravi (aproximativ 150 g fiecare)
50 grame unt
1 lamaie
2 lingurite de capere (din borcan)
3-4 frunze de salvie
o crenguta de rozmarin (doar frunzele)
3 fire de patrunjel
sare, piper
1 lingurita ulei de masline (floarea soarelui)
hartie de pergament (hartie de copt nesiliconata)
folie de aluminiu
Pastravii se curata (au solzi foarte fini care se indeparteaza foarte usor), li se taie aripioarele laterale si coada,se curata apoi foarte bine in interior (de preferat sa-i cumparati eviscerati). Spalati-i foarte bine cu apa rece, apoi uscati-i cu un prosop de hartie. Asezonati pe fiecare cu sare si piper macinat.

Salvia, rozmarinul si patrunjelul se toaca fin apoi se amesteca bine impreuna cu untul, formand o pasta. Se imparte pasta in 3 parti egale si se introduce cate o bucatica de pasta de unt in burta fiecarui pastrav. La fel procedam si cu caperele.

Lamaia se taie rondele care se prajesc in uleiul de masline: 1 minut pe fiecare parte. I se vor evidentia mai bine aromele. Se aseaza apoi cate o felie pe fiecare pastrav.

Luam 3 bucati de hartie pergament (de copt) si 3 bucati de folie de aluminiu, suficient de mari incat sa putem impacheta pastravul. Asezam pergamentul deasupra foliei, apoi pe fiecare cate un pastrav, ca in fotografia alaturata, ii impachetam si-i dam la cuptor, 30 minute la 200 grade, apoi inca 30 la 160 grade. 

Cand sunt gata, se scot din cuptor. Se despacheteaza si se servesc cu garnitura de cartofi natur si patrunjel verde.

POFTA BUNA!


vineri, 2 mai 2014

SOS DE MAIONEZA RAPIDA CU TREI FELURI DE MUSTAR

 Ingrediente:
1 ou intreg
100 ml ulei
1 praf de sare
1 praf de piper alb
1 lingurita zeama de lamaie
1 lingurita mustar de Dijon
2 lingurite mustar cu boabe
1 lingurita mustar cu miere
Pentru prepararea unei maioneze rapide aveti nevoie, in primul rand, de un mixer vertical. Puneti in vasul mixerului 1 ou intreg (galbenus+albus), 100 ml ulei, 1 praf de sare, 1 praf de piper alb si 1 lingurita zeama de lamaie. Fixati mixerul in centrul vasului si mixati pana cand se va  incorpora tot uleiul si compozitia va creste in volum, adica maioneza va fi gata. Numai atunci ridicati mixerul de pe fundul vasului.   
In maioneza astfel preparata adaugati cate 1 lingurita din tipurile de mustar de mai sus (eu folosesc mustarurile Maille, care sunt de buna calitate), amestecati cu o lingura de lemn si cam atat.

IDEAL PENTRU CHIFTELE, PESTE PANE SI SALATE DE CARTOFI



CHIFTELE DE PORC CU LEGUME SI MARAR

 INGREDIENTE:
500 g carne tocata (de preferat spata de porc)
1 ceapa mare
1 dovlecel mic
1 cartof mare
3-4 catei de usturoi
1 legatura de marar verde
1 ou
sare, piper dupa gust
ulei pentru prajit

Ceapa se toaca foarte fin. Dovlecelul, cu tot cu coaja, se rade pe razatoarea cu ochiuri mari. Cartoful se rade pe razatoarea cu ochiuri mici. Mararul se toaca fin.

Intr-un castron se pune carnea tocata, ceapa, dovlecelul si cartoful (dupa ce i-ati razuit, stoarceti-i putin de zeama), apoi oul crud, usturoiul trecut prin presa de usturoi, sare, piper (gustati din compozitie ca sa vedeti daca ati pus suficient), iar in final, mararul verde tocat si el foarte fin. Amestecati cu mana, apoi formati chiftele de forma ovala (luati din compozitie, modelati intre palme o bila, apoi aplatizati-o usor). 

Incingeti ulei intr-o cratita si prajiti chiftelele, cam 3-4 minute pe fiecare parte, la foc mediu spre mare.

Cand sunt gata, scoateti-le cu o paleta si asezati-le pe un prosop de hartie, acesta avand rolul de a absorbi surplusul de grasime.

SE POT SERVI CU DIVERSE GARNITURI DE CARTOFI, OREZ, SALATE SAU CU "SOSUL DE MAIONEZA RAPIDA CU TREI FELURI DE MUSTAR" DIN RETETA URMATOARE







SUPA DE SALATA CU ARIPIOARE DE PUI

 INGREDIENTE:
1 caserola aripioare de pui
1 salata mare (sau 2 mai mici)
2 morcovi
1 pastarnac
1 ceapa mare (sau 2 mici)
1 telina mica
2 linguri ulei
4 linguri smantana
1/2 lingurita rozmarin uscat
1/2 lingurita tarhon uscat
1 legatura de patrunjel verde
1 lingurita boia
sare, piper dupa gust
1 lingura de otet balsamic (optional)

Se taie varfurile aripioarelor, se spala bine si se pun la fiert in 3 l apa rece.Se spumeaza cand este cazul.

Legumele se toaca marunt si se calesc 10-15 minute in 2 linguri de ulei, de preferat intr-o cratita cu invelis antiaderent. Se supravegheaza si se amesteca din cand in cand.

Cand nu mai este nevoie sa spumam turnam legumele in supa. Adaugam sarea, boiaua, rozmarinul si tarhonul.Lasam sa fiarba. Cand sunt aproape gata, adaugam salata, taiata in fasii groase. Daca ni se pare ca zeama a scazut prea mult, atunci mai putem adauga apa fierbinte. Lasam sa fiarba in continuare. 

Separat punem intr-un castron smantana, de preferat lichida, pentru gatit, daca nu, este buna si cea obisnuita, dar sa fie grasa. Luam cu polonicul supa din oala si dizolvam cu ea smantana din castron apoi rasturnam continutul in oala cu supa. Mai dam un clocot si oprim focul. La final, o potrivim de sare, adaugam piperul si, daca o preferam putin acrisoara, putem adauga o lingura de otet balsamic.
O legatura de patrunjel verde tocat marunt este retusul final.

POFTA BUNA!

joi, 1 mai 2014

TORT CU CAPSUNI PROASPETE SI CREMA DE MASCARPONE

 INGREDIENTE:
200 g unt
200 g zahar
4 oua
200 g faina
1 praf de copt
1 praf de sare
1 lingurita esenta de vanilie
250 g mascarpone
250 ml frisca lichida
500 g capsuni proaspete
2 lingurite zahar pudra

Untul si zaharul se mixeaza pana devin crema. Separat ouale se bat putin cu telul dupa care se adauga in crema de unt. Tot acum adaugam esenta si un praf de sare. Mixam la viteza mare. Vom observa cum compozitia isi mareste volumul si incepe sa faca mici bule. Urmeaza sa incorporam faina pe care am amestecat-o intim cu praful de copt. Mai mixam putin. Vom obtine un aluat moale, fin, curgator.

Il turnam intr-o tava rotunda unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt ca sa nu se lipeasca si il dam la cuptorul preincalzit pentru 30-35 minute la 170 grade. Dupa 30-35 minute se face testul coacerii cu o scobitoare sau un tester pentru prajituri, iar daca scobitoarea iese curata atunci este gata. Il scoatem din tava si il lasam la racit.

Pentru crema, batem frisca, amestecam cele 250 g mascarpone cu 3-4 linguri de frisca. Restul de frisca ramane pentru ornat.Se taie capsunile in sferturi sau jumatati, in functie de marimea lor.
Cand blatul s-a racit il taiem in jumatate si il montam astfel: pe prima jumatate de blat asezam crema mascarpone; urmeaza un strat gros de capsuni taiate sferturi (oprim cateva pentru ornat), peste capsuni putem presara putin zahar pudra daca nu sunt foarte coapte; peste capsuni intindem un strat subtire de frisca; asezam cel de al doilea blat, il acoperim cu frisca si ornam cu capsuni. Se da la frigider pentru vreo 4 ore, dupa care se poate consuma. Se pastreaza la frigider.

USOR, GUSTOS SI RACOROS!





marți, 29 aprilie 2014

PRAJITURA CU MERE RASE

RETETA  DIN CARTEA DE DULCIURI A LUI HORIA VIRLAN - CU MICI MODIFICARI
PE ALOCURI
INGREDIENTE:
    Aluatul:                                                                                               Umplutura:
400 g faina                                                                             1 Kg mere de placinta (de preferat)
200 g unt                                                                                5 linguri zahar
1 galbenus                                                                              100 g unt
1/2 cub drojdie proaspata                                                      1 lingura esenta de vanilie
1 lingura zahar                                                                      1 lingura scortisoara (praf)
1 iaurt mic (140 g)                                                                 2 linguri pesmet  
1 praf de sare                                                                          zahar praf pentru pudrat       
                                 
1. Se pune faina intr-un castron mare si se face o adancitura in mijloc. In ea se pune un praf de sare, galbenusul de ou, untul taiat cuburi si continutul unui iaurt mic.
Separat  se  amesteca 1/2 cub drojdie cu 1 lingura zahar tos. Compozitia va deveni lichida. Se toarna peste ingredientele din castronul mare.

Se framanta foarte bine. Pe masura ce se framanta, untul se inmoaie, iar aluatul devine din ce in ce mai moale si mai fin. Se formeaza din el o bila, se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider.
2. Se curata merele si se rad pe razatoarea mare. Se pun la calit, la foc mic, impreuna cu 1/2 pachet de unt si 5 linguri de zahar, pentru aproximativ 15 minute. Cand este gata se ia de pe foc si se adauga esenta de vanilie, scortisoara si cele 2 linguri de pesmet. Se amesteca si se lasa la racit.

3. Cand compozitia este aproape racita, trecem la modelarea aluatului. Presaram faina pe planseta de lucru si intindem 2 foi: una cu diametrul mai mare decat diametrul tavii de copt, pentru a putea imbraca si peretii tavii, iar cea de a doua cu diametrul egal cu al tavii. Din ingredientele de mai sus iese o prajitura destul de mare. Eu am folosit o tava cu diametrul de 30 cm.
Ungem tava cu unt, asezam in ea foaia mai mare, o intindem bine pe peretii tavii. Pentru a fi siguri ca merele nu vor mai lasa zeama, putem presara deasupra primei foii inca o lingura de pesmet, apoi umplutura de mere. Nivelam bine umplutura, iar peste ea asezam cea de a doua foaie.Indoim marginile primei foi catre interior si dam prajitura la cuptor pentru 45-50 minute la 170 grade.

SA AVEM POFTA!